.

 

 

 

 

 


.

Postoji nekoliko faktora koji. mogu doprinijeti nadimanju, kao što su prebrzo konzumiranje hrane,

masna hrana, prejedanje, stres, hormonske promene, zatvor i osetljivost na hranu. Nadimanje je osećaj nelagodnosti u stomaku izazvan prekomjernom proizvodnjom gasova ili zadržavanjem tečnosti, a veliki broj ljudi bori se sa ovim problemom. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti nadimanju, kao što su prebrzo konzumiranje hrane, masna hrana, prejedanje, stres, hormonske promene, zatvor i osjetljivost na hranu. Jedan od efikasnih načina da spriječite nadimanje je izbjegavanje određene hrane, posebno u vrijeme večere, kada se naše tijelo usporava i teže je variti hranu.

1. Brokule:  Brokule su povrće iz porodice krstaša i bogate su raznim hranjivim sastojcima. Međutim, sadrže šećer koji se zove rafinoza i koji je teško svarljiv. To može dovesti do gasova i nadimanja. Konzumiranje brokula kasno naveče može izazvati probavne smetnje i ometati dobar san.

2. Prokulice:  Prokulice također spadaju u porodicu krstaša i sadrže rafinozu. Kao što je već pomenuto, rafinoza može biti teško svarljiva i može dovesti do problema sa varenjem ako se konzumira prije spavanja. Ovo povrće je bogato vlaknima koja mogu izazvati gasove i nadimanje. Ograničite unos prokulica ili ih potpuno izbjegavajte ako osjetite nadimanje.

3. Karfiol:  Karfiol, koji je sličan brokulama i prokulicama, izuzetno je hranjiv i pruža nam razne zdravstvene prednosti. Međutim, sadrži jedinjenje zvano sulforafan koje također može izazvati gasove i nadimanje. Sadrži veliku količinu vlakana koja mogu biti teška za varenje.

4. Kupus:  Kupus spada u veoma hranjivo povrće, ali konzumiranje ove namirnice za večeru isto može izazvati gasove i nadimanje, zbog visokog sadržaja vlakana i rafinoze. Kupus u vrijeme večere može utjecati na kvalitet sna, pa se preporučuje da ga jedete za doručak ili ručak.

5. Crni luk:  Crni luk sadrži fruktane, vrstu ugljenih hidrata koji mogu izazvati gasove i nadimanje. Takođe je bogat vlaknima, što može pogoršati problem.

6. Bijeli luk:  Bijeli luk se smatra superhranom zahvaljujući svojim brojnim nutritivnim kvalitetima i zdravstvenim prednostima koje pruža. Međutim, bijeli luk takođe sadrži fruktane koji mogu dovesti do nadimanja i gasova, a može izazvati i refluks kiseline što može ometati san.

7. Grašak:  Grašak je bogat hranljivim materijama, posebno antioksidansima. Ovo ga čini odličnim dodatkom vašoj ishrani, ali grašak takođe može izazvati nadimanje zbog visokog sadržaja vlakana i fruktoze. Grašak, uz to, sadrži i šećerne alkohole koji mogu izazvati probleme sa varenjem.

8. Slatki krompir:  Slatki krompir je dobar izvor vlakana i hranljivih materija, ali nekim ljudima može biti teško svarljiv. Ovaj krompir sadrži vrstu ugljenih hidrata koji se zove skrob, a koji može izazvati gasove i nadimanje, posebno kada se jede u velikim količinama.

(Novosti Magazin)