.

 

 

 

 

 


.

Predjelo: Juneći gulaš sa krompirom

Sastojci:
700 gr junećeg mesa bez kostiju
500 gr crvenog luka
2 kašike crvene, mljevene paprike
700 gr krompira
1 kašika suhog začina
1 kašičica soli
1 lovorov list
malo sušenog peršuna

Priprema: Očistiti crveni luk pa ga sitno isjeckati ili samljeti. Dodati mu vode, suhi začin i staviti na vatru. Kada provri prodinstati 10 minuta a za to vrijeme isjeći meso na kockice. Luku dodati meso, naliti vode da bude vode iznad mesa 2 cm, poklopiti tako da može para da izlazi napolje i ostaviti da se kuva 2h uz povremeno mješanje i dodavanje vruće vode. Vruću vodu dodajemo da se proces kuhanja ravnomerno nastavlja jer hladnom vodom hladimo jelo i kuhanje prekidamo. Kada je junetina omekanila i skoro je gotova dodajemo krompir koji smo očistili i isjekli na krupne komade. Nalijemo vode još da bude preko krompira. U toku kuvanja dodajte lovorov list pa kada budete krompir dodavali izvadite ga. Crvenu, mljevenu papriku dodajte bilo kad dok se meso kuha.
Gulaš je gotov kada su se i meso i krompir skuhali, a krompir je pustio skrob u čorbu i dodatno je zgusnuo. Količinu čorbe regulišete dodavanjem vode, zavisno da li volite gušće ili redje. Poslužite toplo uz salatu.

GRIZ NOKLICE I POVRTNA JUHA 

Sastojci/ Juha od povrća:

– Luk
– češanj češnjaka
– korijenasto povrće (peršin, celer)
– 10 g soli
– 300 g zamrznutog carskog miksa povrća
– sjeckani listići peršina
– 5 g mješavine začina (ili soli)

Griz noklice:

– 100 g griza
– prstohvat dva soli
– 2 jaja
– 4 velike žlice ulja (ili 20 g masti)

Priprema/ U griz dodati malo soli, promiješati pa dodati jaja, ulje i promiješati. Smjesu sada staviti u hladnjak barem sat vremena. Nasjeckati luk, češnjak i korijenasto povrće pa pirjati posoljeno 10 minuta. Uliti 2 litre vode a čim zakuha, dodati zamrznuti carski miks povrća, mješavinu začina ili sol, sjeckani peršin, pa nastaviti kuhati 10 minuta. Sada izvaditi smjesu za griz noklice iz hladnjaka i ukuhati u juhu kako je prikazano u video receptu, svega par minuta. Popapriti i poslužiti sa malo soka limuna, zaista je odlično.

Glavno jelo: Piletina sa lukom i limunom: Jako je sočna i ukusna, za prste polizati

Sastojci

– 1-1,5 kg piletine
– 1 manja glavica bijelog luka
– 1/2 limuna
– 2 manje glavice crvenog luka
– 1 kockica putera
– 2 kašike ulja
– po potrebi so, biber, majčina dušica, ruzmarin
– malo ulja za premazati pleh

Priprema: Piletinu oprati, isjeću na krupnije komade i malo posušiti kuhinjskom krpom. Svaki komad piletine posoliti i pobiberiti maslac i ulje zagrijati da se maslac otopi. Bijeli luk ispasirati pa ubaciti u maslac i ulje i izmiješati Pleh za pečenje premazati sa malo ulja. Svaki komad piletine premazati sa smjeso od bijelog luka i slagati u pleh.  Ubaciti limun isječen na kolutove, crveni luk isječen na pola i posuti ruzmarinom. Peći na 200 C oko 1 sat.

Burek:

SASTOJCI:
1/2 kg mekog brašna
3 dcl mlake vode
1/2 dcl ulja
malo soli
60 dkg mljevenog mesa
manja glavica crvenog luka
sol, papar, vegeta

PRIPREMA:  Vrijeme pripreme: 60 min

1. od brašna, mlake vode, ulja i soli umijesite tijesto.
2. mijesite ga na pobrašnjenoj podlozi tako dugo dok ne postane glatko i prestane se lijepiti.
3. podijelite na tri dijela i svaki malo razvaljajte, namažite uljem i stavite na krpu.
4. neka stoji 20-30 min.
5. za to vrijeme pripremite meso.
6. luk sitno nasjeckajte i zajedno sa začinima dodajte u meso (možete staviti i malo sode-bikarbone), podijelite masu na tri dijela.
7. stolnjak stavite na kuhinjski stol i jadan dio tijesta stavite na sredinu i razvlačite lagano od sredine.
8. kada ste dobili prozirno tijesto s jedne i druge strane stavljajte meso u manjim komadićima i malo pouljite.
9. stolnjakom s jedne strane zarolajte do sredine pa tako i s druge strane.
10. prorežite kroz sredinu tako da dobijete dvije odvojene “kobasice”.
11. zamotajte svaku posebno i dobili ste burek.
12. namažite tepsiju uljem složite bureke i pecite na 180 c 30 min.
13. kada su gotovi treba ih malo poprskati sa vodom koju ste prethodno zakuhali sa malo soli.
14. poklopite ih na 10-ak minuta da smekšaju.

Desert: Domaći rahatluk

Sastojci:

750 gr secera
350 ml vode
125 gr rastvorenog gustina(jestivi skrob)
1 limun
ulje za podmazivanje pleha
300 gr secera u prahu

Priprema: Preliti secer vodom i kuhati gust sirup, pa dodati skrob (predhodno rastvoren u 1.casi hladne vode, pazljivo da ne bude grudvica),i kuhati uz obavezno mijesanje-dok ne pocne da se ‘’odvaja’’ od serpe. Izruciti masu u uljem podmazan pleh. Kad se ohladi sjeci kocke i svaku uvaljati u prah-secer.

VANILA KOLAČ: MEKAN I VEOMA KREMAST

Sastojci

– 9 belanaca
– 9 kas kristal šećer
– 9 kas brasna
– 1 ravna kasicica praska za pecivo

Krem od pudinga

– 3 kesice vanila pudinga
– 4 velike kasike kristal secera
– 900 ml mleka
– 150 g omeksalog putera
– 100 g secera u prahu ( ili secera po ukusu )

Slag preliv

– 500 ml tecnog vrhnja za slag
– 2 slag fixa
– 2 kasike secera u prahu

Fil od zumanaca

– 9 zumanaca
– 4 kasike kristal secera
– 100 g brasna
– 2 kesice vanilin šećer
– 900 ml mleka
– 150 g omeksalog putera
– 100 g secera u prahu

Priprema:  Miksirati belanca dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim, uz stalno miksiranje dodavati kasiku po kasiku kristal secera. Kada se sav secer potrosi i kada se dobije cvrst i sjajan sam dodati u par navrata brasno prosejano sa praskom za pecivo (brasno moze i direktno da se seje na sam). Pazljivo umesati brasno vodeci racuna da se dobro sjedini sa umucenim samom. Sipati smesu u tepsiju koju postaviti papirom za pecenje, velicina tepsije je 20 x 30 cm. Peci na 180 C oko dvadeset min. ili dok ne dobije testo rumenu boju. Pecenu koru ohladiti. Dok se kolac pece skuvati fil. Skuvati puding od vanile sa secerom pa ga staviti da se hladi, povremeno ga mesati u toku hladjenja da se ne uhvati korica po povrsini. Posebno miksirati omeksali puter sa secerom u prahu dok ne postane kremast. U ohladjeni puding prvo dodati par kasika putera pa mikserom dobri izraditi dok se ne sjedine, ponovo dodati par kasika putera u puding i ponovo miksirati i na kraju dodati ostatak putera pa miksirati dok se ne dobije fina, vazdusasta krema. Umutiti slag prema uputstvu, dodati krem fiks i kad je slag skoro umucen dodati secer u prahu. Staviti slag u frizider do upotrebe. Kada se kolac potpuno ohladio mokrom viljuskom napraviti ubode po kolacu a zatim ga preliti sa par kasika hladnog mleka. Zatim kolac premazati filom od pudinga i putera, izravnati fil da bude iste debljine po celoj povrsini a zatim po filu naneti ohladjeni slag. Gotov kolac staviti u frizider na hladjenje (najbolje ga je ostaviti preko noci) pa sutradan seci i sluziti. Ukrasiti kolac po zelji. Ako ne volite fil od pudinga i ako nemate belanaca mogu se koristiti cela jaja. U tom slucaju od belanaca se pravi piskota a od zumanaca se kuva fil.

Izvor:   islamlive.net