.

 

 

 

 

 


.

Odličan je izbor za sve početnike u kuhinji. 

Cheesecake ili kolač od sira, čiji je "glavni protagonist" upravo sir, idealna je poslastica za svako doba godine i za svaku priliku.

Omiljen je među svim generacijama. Osim što je vrlo ukusan, ne oduzima mnogo vremena i jednostavan je za izradu.

Odličan je izbor za sve početnike u kuhinji. Prije nego što stignete reći cheese, vaša je torta spremna za posluživanje.

Danas postoje stotine recepata za ovu ukusnu deliciju - od onih za tortu koja se peče, do verzija koje se ne peku.

Osim u načinu pripreme, recepti se razlikuju i po sastojcima pa tako imamo cheesecake s voćem, čokoladni cheesecake…

Recept se sastoji od klasičnih sastojaka za cheesecake. Ovaj kolač od sira razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi kojom se postiže naizgled “zagorena” korica.

Sastojci: 

282 g krem sira

130 g kristal šećera

3 g vanilije (mahuna, pasta ili aroma)

14 g glatkog brašna

2 g soli

2 jaja

200 g slatkog vrhnja

Priprema: 

1. Zagrijte rernu na 220 stepeni. Za to vrijeme mikserom povežite krem-sir, šećer i vaniliju, za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno i nastavite miješati.

Dodajte suhe sastojke i na kraju slatko vrhnje. Zagrijte pleh u rerni. Smjesu prebacite u kalup promjera 18 cm, obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta, ne duže - kada je gotov, cheesecake treba imati smeđu koricu, ali se i dalje treba “treskati”.

3. Sredina treba ostati kremasta. Kada je kolač gotov, prije posluživanja dobro ga ohladite u kalupu.  Prijatno!:)   (SB)