.

 

 

 

 

 


.

Zastava je korištena početkom borbe protiv osmanske vlasti, 14. septembra 1830. godine.  Za vrijeme borbe za autonomiju Bosne, od septembra 1831. godine do juna 1832. godine, pod vodstvom Husein-kapetana Gradaščevića, usvojena je nova zastava Bosne. Početkom 1832. godine Bosna i Hercegovina je kratko vrijeme bila oslobođena osmanske vladavine i proglašena je nezavisnost. Zastava korištena od 1831. do 1832. godine bila je zelene boje sa žutim mjesecom i zvijezdom petokrakom u sredini.

Zastava je korištena početkom borbe protiv osmanske vlasti, 14. septembra 1830. godine.

Grbovi i zastave predstavljaju simbole jedne države, naroda, grada, porodice, ili čak jezika – kao što je slučaj s esperantom koji ima svoju zastavu. Državna zastava simbol je njene nezavisnosti. Slično je i s grbovima, prve su na svojim štitovima donijeli ratnici koji su se vratili iz Prvog križarskog rata 1099. godine.

Pojedine države, poput Danske, od 13. stoljeća do danas upotrebljavaju identičnu zastavu kao simbol nezavisnosti i samoprepoznavanja. Ipak, velika većina drugih država mijenjala je kroz historiju svoja državna obilježja. Među njima je i Bosna i Hercegovina, koja je, zbog složenih historijskih i društveno-političkih konteksta, relativno često mijenjala državna obilježja.

Svoj grb i zastavu naša država imala je tokom srednjeg vijeka kao banovina, a poslije i kao kraljevina; onda je osmanskim osvajanjem ostala bez obilježja, s tim da su pojedini njeni dijelovi i gradovi imali svoje zastave i koristili ih u borbama; Husein-kapetan Gradaščević također je imao zastavu pod kojom se borio za autonomiju Bosne; postojale su i zastave tokom bosanskohercegovačkog ustanka 1875. godine, kao i tokom otpora austrougarskoj okupaciji; a tokom burnog 20. stoljeća Bosna i Hercegovina čak je četiri puta mijenjala državna obilježja. Najstariji grb jeste onaj dinastije Kotromanića, koji je bio zvanični grb Bosne od 12. stoljeća do 1463. godine, u doba njenih banova i kraljeva.

Uporedo s čestim promjenama političkih režima, koji su se smjenjivali od dolaska Austro-Ugarske pa do kraja 20. stoljeća, također su mijenjana i bosanskohercegovačka državna obilježja.  stav.ba