.

 

 

 

 

 


.

Povezanost Christiana Schmidta sa Hrvatskom demokratskom zajednicom i BiH i Hrvatske i zvaničnicima hrvatske politike ima dublje korijene,

koji upućuju na razloge njegovog zagovaranja i djelovanja u interesu Dragana Čovića.

Hanns-Seidel-Stiftung (HSS) je organizacija koja decenijama djeluje i na našim prostorima, ali i pored javno dostupnih podataka bh. politike nisu bile dovoljno ažurne da razotkriju poveznicu HSS-a, Schmidta i HDZ-a. U prvim članovima Statuta HSS-a navodi se da je riječ o organizaciji koja djeluje na temelju kršćanske vrijednosne orijentacije. Baš kao što i oba HDZ-a djeluju na postulatima kršćanske demokratije. Veza HSS-a, HDZ-a i Hrvatske seže još u vrijeme rata u Hrvatskoj kada su članovi HSS-a dovozili pomoć u Zagreb.

Od 1997. godine HSS osniva i filijalu u Zagrebu, na čijem se čelu danas nalazi Aleksandra Markić Boban.

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, mnogo su važniji sastanci predstavnika Hans Siedel sa političkim kadrovima HDZ-a iz Bosne i Hercegovine. Tako su se predstavnici HSS-a susreli 2016. godine sa Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije i jednim od ključnih ljudi HDZ-a. Tema razgovora, naravno, bio je Izborni zakon BiH i želje stranke Dragana Čovića.

Tokom tog sastanka Čavara je zahvalio HSS-u “na angažmanu u pomoći BiH.

A onda smo u kritičnom trenutku, u vrijeme kada su Schmidtovi planovi isplivali u javnost, čuli Manfreda Webera, prvog čovjeka Kluba zastupnika Evropske pučke grupacije u Parlamentu EU kako tokom posjete BiH potencira izmjene Izbornog zakona BiH, kao ključ evropskog puta.

Weber je jedan od istaknutih članova fondacije HSS, čiji je Schmidt potpredsjednik.

U julu ove godine organizovano je još jedno zanimljivo druženje. Rukovodstvo HSS-a sastalo se sa predstavnicima bavarskih Hrvata s naših prostora. Sastanku su prisustvovali Markus Soder, bavarski premijer, ministrica u Vladi Bavarske Michaela Kaniber (hrvatskog porijekla), državni ministar Florian Herrmann, kao i najvažniji predstavnici hrvatskih zajednica, klubova i katoličkih misija s područja Bavarske.

Kakva je organizacija HSS i njeno djelovanje, ponajbolje govori djelovanje i česte afere njihovih kadrova. Horst Seehofer, također istaknuti kadar HSS-a i CSU-a u fokus javnosti došao je nakon islamofobičnih stavova da treba zabraniti dolazak u Njemačku iz Turske i arapskih držva, jer politički islam je opasnost po Njemačku.

Sve pobrojano, ali i mnogo toga što ne može stati u jedan tekst u najboljem opisuje da Christian Schmidt ni prilikom imenovanja ni danas nije i neće imati kredibilitet neutralnog predstavnika međunarodne zajednice koji sa pozicije vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH treba da osigura uvođenje evropskih i demokratskih standarda. Zato se dobro upućeni i oni koji od starta upozoravaju na Schmidta i ne čude njegovom HDZ/kršćanskom nametanju zakona iz davne prošlosti kako bi osigurao kontinuitet u vlasti svojim partnerima. 

Autor: Agencija PATRIA    saff