.

 

 

 

 

 


.

U Sarajevu je okončan sastanak stranaka koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića. 

Medijima se obratio lider SDP-a Nermin Nikšić koji je rekao da je zauzet stav da OHR treba dati precizno tumačenje odluke visokog predstavnika, te da bez toga CIK ne treba raditi raspodjelu mandata. On je naveo i kako je zauzet stav da se traži ponovno brojanje glasova na svim nivoima.

- Ostajemo otvoreni i za razgovore sa drugim strankama na osnovu programa. Krećemo sa formiranjem grupa koji će raditi na principima i budućim programskim načelima. Nakon toga ćemo donijeti odluke na organima stranaka, rekao je Nikšić i dodao da se nastavlja koordinacija ovih stranaka i da su tu danas stranke koje su prešle izborni prag.

Na pitanje o izjavi Dragana Čovića da razgovori o formiranju vlasti kreću u četvrtak, Nikšić je rekao da današnji stav podrazumjeva razgovore sa svim političkim strankama koje su neizbježne na nekim političkim nivoima, a na potpitanje o SDA, lider SDP-a je rekao: "SDA nije neizbježna". Dodao je, na pitanje o Stranci za BiH, da će razgovarati sa svim strankama koje su parlamentarene i da "SDA nije prihvatljiv za većinu ovih partija".

Na konstataciji novinara da je bilo izjava da sa DF-om najradije ne bi, Nikšić je odgovorio:

- To ne znači da nije prihvatljiv.

Govoreći o HDZ-u rekao je da će se govoriti o prihvatljivim programskim načelima.

- Nikad nisam rekao da najradije ne bih sa DF-om, nego sam rekao da se DF neće odvojiti od SDA. Isto kao što HDZ-u neće smetati DF, kao što im ne smeta ni dana. Ne vjerum da će se DF odvojiti od SDA, niti su oni nužni, rekao je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

On je dodao da se SNSD ne može natjerati da zavoli institucije.  (Vijesti.ba)