.

 

 

 

 

 


.

Nikšić je govorio o užarenoj predizbornoj atmosferi i odnosima u BiH ali i o postojećem izbornom zakonu čiju promjenu zahtijeva

HDZ. Novinare Nacionala je, pored ostalih pitanja, zanimalo i zašto SDP BiH nema svog kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda hrvatskog naroda.

"Da budem jasan, SDP bi najradije da se bira jedan predsjednik BiH na teritoriju cijele države, ali nažalost to nije moguće u ovom trenutku. Također, nije realno ni da imamo svih troje kandidata jer na temelju takvog izbornog zakona naši kandidati u Federaciji praktično bi se obraćali istom biračkom tijelu. Dijeljenje glasova SDP-a i partnera na dvoje kandidata značilo bi da vjerojatno nijedan ne bi bio izabran. SDP BiH je u Republici Srpskoj ponudio građanima tog dijela Bosne i Hercegovine našeg Bosanca i Hercegovca, potpredsjednika SDP BiH Vojina Mijatovića. Građanima Federacije, u partnerstvu s 10 opozicionih stranaka, ponudili smo Denisa Bećirovića, također potpredsjednika SDP-a, kao kandidata za člana Predsjedništva. Dakle, ponudili smo kandidate svim građanima, pa i Hrvatima u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Dozvolite da iskoristim ovu priliku da pozovem i Hrvate u Republici Srpskoj da glasaju za Vojina Mijatovića, koji se za prava obespravljenih Hrvata, Bošnjaka i svih drugih bori gorljivije od bilo koga. HDZ BiH u Republici Srpskoj ima potpredsjednika tog entiteta već osam godina. Znate li možda njegovo ime, a da ne morate guglati? Znate li i za jednu njegovu inicijativu, barem za prava Hrvata ako ne i drugih naroda i građana? A za Banjalučanina Vojina Mijatovića i njegovu borbu za Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana svi znaju. Isto tako, pozivam sve građane Federacije, uključujući Hrvate, da svoj glas daju Denisu Bećiroviću. Denis Bećirović će se sigurno dosljednije i iskrenije boriti za njihove interese od bilo kojeg člana HDZ-a.

Uostalom, to i čini sve ovo vrijeme, jednako se bori za prava i bolji život svih građana Bosne i Hercegovine. Dok se Denis Bećirović borio u Parlamentu za ublažavanje posljedica inflacije, HDZ-ovi zastupnici glasali su za povećanje svojih plaća. HDZ-ovi ministri, kao i njihove kolege, imaju astronomske plaće, plaćene troškove, reprezentaciju, voze luksuzne automobile o trošku građana koji su ih birali. Što su učinili za njih? Dragan Čović je bio u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Je li Hrvatima, osim uskog kruga HDZ-ovaca, život bio imalo bolji zbog toga? Zato pozivam svoje sugrađane Hrvate da glas daju Denisu Bećiroviću ako žele na čelu ove zemlje političare koji zagovaraju istinske europske vrijednosti i koji će umjesto šurovanja s Rusijom i Dodikom voditi dijalog s EU-om i SAD-om o pristupanju naše zemlje EU-u i NATO-u. To je vitalni interes svih nas", poručio je Nikšić. (SB)