.

 

 

 

 

 


.

"On ne želi dodatnu etničku podjelu niti cementiranje podjela.

Nije mu to u interesu, ni njemu ni EU jer EU nas neće primiti kao etnički podijeljenu zemlju", rekao je Sejdić. 

ABCportal blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću, piše da su se Dervo Sejdić i Jakob Finci sastali u zgradi OHR-a sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, koji je htio čuti njihove ideje kako jačanjem inkluzije i funkcionalnosti pokrenuti BiH naprijed. 

U razgovoru sa Sejdićem rečeno nam je da je on sa sobom ponio svoj prijedlog za razrješenje situacije, koji je ostavio Schmidtu. Kaže kako je stekao osjećaj da visoki predstavnik intenzivno razmišlja na koji način deblokirati Federaciju BiH u smislu imenovanja predsjednika i potpredsjednika entiteta, te da će o tome tražiti i stav građana i akademske zajednice, mimo političara.

"On ne želi dodatnu etničku podjelu niti cementiranje podjela. Nije mu to u interesu, ni njemu ni EU jer EU nas neće primiti kao etnički podijeljenu zemlju",  rekao je Sejdić. 

"Zamolili smo ga da ne dira Izborni zakon, zahvalili mu se na zaštiti integriteta izbora. Iskazao sam nadu da će poslije izbora imati bar 50 posto lakši posao jer će doći do smjene vladajućih partija. I da će se onda moći u mirnijem okruženju razgovarati, a ako bude potrebno onda koristite svoje bonske ovlasti. I kad je u pitanju deblokada i ako treba nekoga sankcionirati", rekao je Sejdić. 

"Doista, ovo nema nigdje nego u BiH, gospoda koja su presudama EU suda za ljudska prava srušili izborni zakon mole Schmidta da ostavi taj isti diskriminatorni zakon po kojem uz Hrvate su i njih dvojica diskriminirani i ne mogu se kandidirati. Valja napomenuti da prijedlozi HNS-a upravo omogućavaju svima da budu kandidati za člana Predsjedništva BiH. Neshvatljivo!", prokomentarisao je navedenu vijest ABCportal.  (SB)