.

 

 

 

 

 


.

U Gradskoj kino sali u Brezi održana je javna tribina Stranke demokratske akcije na temu

“Odgovori Stranke demokratske akcije na aktuelna politička pitanja”, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović.  Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je ukazao na blokade i opstrukcije, a posebno na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu od političkih struktura iz entiteta RS. U tom kontekstu je naglasio ulogu Rusije i Srbije, naročito u kontekstu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

– Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija razara na Balkanu. Nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo šta je bilo u Bosni i Hercegovini i umjesto da spuste loptu, umjesto da plate odštetu i umjesto da se ponašaju na civiliziran način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosi među probosanskim stranakama, Izetbegović je govorio o strankama proizašlim iz SDA koje se udružuju sa građanskim strankama, ali ne u interesu Bosne i Hercegovine već isključivo protiv SDA.

Građanske stranke, dodao je, nisu učinile ništa na pridobijanju podrške u sredinama u kojima vladaju SNSD i HDZBiH. Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je podsjetio na teške pregovore u proteklom periodu u kojima je učestvovala i međunarodna zajednica.

Predsjednik SDA je istaknuo važnost iskustva kadrova Stranke u prevazilaženju teških izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočavala u prošlosti.

– Treba imati nerve za teške izazove, a oni se stiču u teškim utakmicama koje smo mi imali. Ne postoji nijedan problem u protekle tri decenije koji SDA nije riješila. Imali smo odgovore i na sve probleme u proteklom mandatu, poput pandemije i migrantske krize. Dodik i SNSD nisu zaustavili NATO put BiH. Šest puta je Narodna skupština RS-a napala imovinu države Bosne i Hercegovine i njene nadležnosti. Šest puta im je Pravni tim SDA odgovorio apelacijom Ustavnom sudu BiH i šest puta smo pobijedili. Šest prema nula za nas – kazao je Izetbegović.   saff.ba