.

 

 

 

 

 


.

Ivo Komšić je ustvrdio i kako "politika koju vodi SDA, može ugroziti državu",

označivši Izetbegovića kao nekakvog ratnohuškača koji se služi ratnom retorikom iako je prije koji mjesec u Stocu, u kojem već tri decenije važi aparthejd nad Bošnjacima koji bi Visoki Predstavnik sada da nametne i na ostatku Bosne i Hercegovine, otvoreno, glasno i javno, pozivao ionako ugrožene Bošnjake na oružje!   Iskreno se i usrdno nadamo da je profesor Ivo Komšić posenilio ili da neki neprijatelj njegovog lika i djela zloupotrebljava njegove poodmakle godine kako bi mu podmetao izjave. To bi bilo daleko bolje od mogućnosti da je potpuno svjestan skandaloznih i malicoznih stupidarija koje izjavljuje u nekoliko proteklih mjeseci. Jer daleko bolje je biti nemoćan i nesvjestan umjesto svjesno lažljiv i podmukao. Barem će vas historija pamtiti kao pozitivnu ličnost koja nije bila svjesna biološkog sata umjesto kao zlobnog matorog pokvarenjaka.

Jer ničim drugim do demencijom ili pokvarenjaklukom se ne bi mogla nazvati Komšićeva izjava kojom je prijetnje HDZ-a nasiljem, ukoliko Visoki predsetvnik ne namente zakon po njihovoj želji, pripisao Bakiru Izetbegoviću! Prisjetimo se da je Peđa Kojović, nakon pregovora u OHR-u izjavio kako je "šokiran onim što je čuo od stranaka sa hrvatskim predznakom" pri čemu je upravo naveo prijetnje HDZ-a da bi moglo doći do "problema na jugu zemlje".

"Svi koji razumiju bosanski jezik znaju šta to znači", dodao je Kojović.

No izgleda da Ivo Komšić ne razumije bosanski jezik jer je upravo ove HDZ-ove izjave pripisao Bakiru Izetbegoviću. Da li se nešto izgubilo u prijevodu s bosanskog na Komšićev maternji hrvatski ili je u pitanju čista pakost teško je reći jer u drugu Ivi se, ničim izazvana i to u stiuaciji dok se većinski narod (Bošnjaci) pokušava osedlati aparthejdskim izmjenama Izbornog zakona, odjednom probudila avet hrvatske ugrozbe te je zavapio kako će Izetbegovićeve izjave dovesti "do progona Hrvata iz Tuzle, Sarajeva, Srednje Bosne". Kako će se to desiti i o kakvim izjava se tačno radi Komšić nije pojasnio, ali interesanatno je da su u pitanju sredine u kojima mulitetničnost živi zahavljajući politici SDA tokom odbrane od agresije.

Pri svemu tome Komšić je ustvrdio i kako "politika koju vodi SDA, može ugroziti državu", označivši Izetbegovića kao nekakvog ratnohuškača koji se služi ratnom retorikom iako je sam Ivo Komšić prije koji mjesec u Stocu, u kojem je već tri decenije važi aparthejd nad Bošnjacima koji bi Visoki Predstavnik sada da nametne na ostatku Bosne i Hercegovine, otvoreno, glasno i javno, pozivao ionako ugrožene Bošnjake na oružje! 

Na tribini povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Udruženja logoraša Stolac, Komšić je malo napadao na Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića a malo kliktao "bit će rata, uzmite pušku!". I opet, takva vrsta gotovo kriminalne nesmotrenosti može biti rezultat ili senilnosti ili obavještajne provokacije. Izgovarati takve stvari u povratničkoj sredini jeste pozivanje na međunacionalne tenzije jer Komšić je tada svojim suludim izjavama pružio alibi hrvatskoj ekstremističkoj politici da tvrdi kako su Hrvati ugroženi od bošnjačkih povratnika te da je stoga legitimno ne samo da se Hrvati što prije naoružavaju već možda i da opet “preventivno djeluju”, da udare dok nije kasno! Ukratko, Komšić je opet nastupio kao hrvatski “agent-provokator”!

Kao što smo tom prilikom i pisali: "Svaka zajednica i svaki narod, naročito onaj poput bošnjačkog, koji je bio protjerivan, ubijan u genocidu i trpan u konclogore, ima pravo da u vremenima krize razmišlja o opstanku i vlastitoj zaštiti. No, to su stvari o kojima se ne priča po medijima, a pogotovo se ne galami o njima na javnim tribinama a Komšić je svjesno uzeo jednu legitimnu ideju i unaprijed je kompromitirao galameći o njoj na javnom forumu, proračunato praveći skandal, čime je u startu onemogućio upravo ono na šta navodno srčano poziva."

Neuporediva je razlika između Izetbegovićevog zdravorazumskog smirivanja bošnjačke javnosti preventivnim porukama koje ulivaju sigurnost i Komšićevog provokatorskog avanturizma kojim je neštetio bošnjačkim povratnicima skrećući pažnju sa njihove istinske ugroženosti od strane hrvatske politike. 

Potpuno isto Komšić radi i danas kada skreće pažnju sa HDZ-ovih prijetnji te ih čak pripisuje Izetbgoviću te fokus javnog diskursa pokušava preusmjeriti sa mogućeg uvođenja aparthejdskog zakona nad Bošnjacima čitave Bosne i Hercegovine na nekakve ugrožene Hrvate Sarajeva, Tuzle i Srednje Bosne. Sračunata podlost ili demencija, neka čitatelji sami odluče. stav