.

 

 

 

 

 


.

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke (NS) Sabina Ćudić smatra da će Milorad Dodik današnjom sjednicom

Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) pokušati da od te institucije napravi 'ministarstvo odbrane ruskih interesa u Evropi', saopćila je Naša stranka.

Ćudić se oglasila povodom današnje sjednice NSRS-a i najave da će se Skupštini obratiti ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

- Milorad Dodik od najvećeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj pravi govornicu ruskog uticaja u BiH i time kroz skupštinu institucionalizira njegovu odbranu. Međunarodnoj zajednici mora biti jasno da je Dodik u ovom momentu najveća sigurnosna prijetnja u regiji jer je Republika Srpska jedino mjesto u zapadnom civilizacijskom krugu u kojem neki ruski diplomata može dijeliti lekcije i u skladu s ruskim interesima, usmjeravati zakonodavce da djeluju. Igor Kalabuhov je već suviše toga sebi dao za pravo da bi međunarodna zajednica mirno posmatrala najavu njegovog obraćanja u NSRS - izjavila je Sabina Ćudić.

Ona dalje ističe da je Kalabuhov višekratno prijetio ruskom odmazdom ako Bosna i Hercegovina ne odustane od NATO puta.

Ćudić napominje da u vojnom smislu, osim NATO puta, za BiH ne smije biti drugog, a da je nesumnjivi cilj ruskog ambasadora da današnjim obraćanjem ohrabri političare u RS-u da budu kočnica Bosni i Hercegovini na tom putu, ali i na putu u Evropsku uniju. Također, to je upozorenje i građanima Republike Srpske, izjavila je.

- U oktobru odgovaraju da li žele živjeti kao slobodni građani ili u crnoj rupi civilizacije, gdje će im životna misija biti da pobjegnu. Ovo je i posljednji poziv HDZ-u da napusti koalicioni savez s Dodikom jer to je brod koji tone, na koji nemaju pravo ukrcavati i bh. Hrvate - riječi su Sabine Ćudić.

To je, po njenim daljnjim navodima, naročito jasno uzme li se u obzir da se danas u NSRS razmatra i 'Informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske'.

Već sam naziv informacije sugerira da se Republika Srpska predstavlja kao nezavisan međunarodni entitet kako u političkom tako i u vojnom smislu. Milorad Dodik danas sklapa otvoreni međunarodni savez s Rusijom i on mora biti politički neutraliziran. Za to odgovornost snosi međunarodna zajednica. U suprotnom, Vlada Republike Srpske i NSRS postat će ministarstvo odbrane ruskog uticaja u srcu Evrope, upozorava Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.


(Vijesti.ba / FENA)