.

 

 

 

 

 


.

"Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa,

koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju... ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH", stoji u odgovoru Ambasade SAD Glasu Amerike. "Svi bh. lideri imaju ustavnu odgovornost da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratskog prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovremenim izborima.

Opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH su antidejtonske, destabilizuju i u suprotnosti sa evroatlanskim putem BiH", rečeno je za Glas Amerike iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Herdegovini.

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH raspisala opšte izbore i odredila 2. oktobar kao datum njihovog održavanja, kao akutno postavilo se pitanje finansiranja izbornog procesa.

Savjet ministara BiH još uvijek nije odlučilo o zahtjevu CIK-a da im se odobri 11,7 miliona KM koliko će, najmanje, koštati ovogodišnji izbori.

"Vrijeme je da lideri prihvate odgovornost za unaprijeđenje stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BiH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperitetu BiH", stoji u odgovoru Ambasade SAD Glasu Amerike.  (Politicki.ba)