.

 

 

 

 

 


.

Rat u Ukrajini predstavlja tektonsku promjenu našeg sigurnosnog okruženja i nema alternative NATO-u za teritorijalnu odbranu Evrope,

uključujući i finansijski, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost raspravljao je sa zastupnicima Evropskog parlamenta na redovnom mjesečnom zasjedanju u Strasbourgu. - Rat u Ukrajini predstavlja tektonsku promjenu našeg sigurnosnog okruženja i to nas je primoralo da revidiramo tekst Strateškog kompasa da bi uopće bio usvojen - rekao je Borrell u uvodnim riječima.

Kao sljedeći zadatak najavio je ponavljanje te analize kako bismo jasnije vidjeli koliko su ozbiljne prijetnje evropskoj sigurnosti i koliko je ozbiljna prijetnja Putinove Rusije Evropskoj uniji.

Nemamo alternativu

Pritom je istakna da NATO ostaje ključna organizacija koja će garantovati sigurnost našeg teritorija od mogućih agresora.

- Nemamo alternativu NATO-u za teritorijalnu odbranu Evrope. Ni finansijski gledano. NATO je i dalje ključna organizacija koja će garantovati sigurnost našeg teritorija od mogućih agresora - kazao je Borrell.

Vrlo jasno je dao do znanja koliko su mali i manjkavi odbrambeni kapaciteti Unije.

- EU je ispod svakog nivoa kada govorimo o vlastitoj odbrani. Trenutno smo na 1,5 posto BDP-a, jednako kao 2008. - rekao je Borrell.

No, kako je naveo, "shvatili smo da NATO neće riješiti sve naše sigurnosne probleme i da za neke probleme moramo imati vlastite kapacitete".

Da bismo mogli i sami intervenisati, ako to NATO neće, Borrell smatra da vojske država članica moramo učiniti "interoperabilnim".

Ne želimo oslabiti NATO

- Ovdje ne radimo na stvaranju evropskog NATO-a niti želimo oslabiti NATO. Ako mi budemo snažni, i NATO će biti snažan. Veće odbrambene sposobnosti Evrope podrazumijevaju i veće kapacitete NATO-a - smatra šef diplomadije.

Na pitanje zastupnika Tonina Picule o pomoći Ukrajini kroz Instrument za mir, Borrell je istakao da kroz taj instrument zemlje članice same šalju pomoć u oružju i opremi.

- Mi nemamo zalihe oružja, a nemamo vremena ni da bismo ga proizveli. Stoga zemlje članice koriste svoje vojne kapacitete i šalju opremu i oružje Ukrajini - rekao je Borrell.

Kroz instrument, dodao je, možemo bolje odgovoriti na potrebe ukrajinske vojske i kroz njega ćemo dati jednu milijardu eura.

- Vidjet ćemo šta možemo ponuditi, prioritet je lako odbrambeno oružje, Stingeri ili Javelini koji su se pokazali iznimno učinkoviti u borbi protiv oklopnih vozila - precizirao je.

EU je ispod svakog nivoa u pogledu odbrane

No, iako je, kako je rekao, EU ispod svakog nivoa u pogledu odbrane, ne vjeruje da će se preraspodijeliti sredstva iz Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) za vojnu mobilnost, jer kada se VFO dogovarao, "nije bilo direktne prijetnje našoj sigurnosti".

- Tu su stavku zemlje članice znatno srezale kada smo o tome razgovarali, a s obzirom na sve veće cijene energenata i hrane te kako bi se općenito odgovorilo na probleme uzrokovane pandemijom, stvarno sumnjam da će se povećati proračunska sredstva za vojnu mobilnost", ocijenio je Borrell.

Ranije je u razgovoru sa zastupnicima šefica Europske komisije Ursula von der Leyen za NATO kazala da je "najsnažniji vojni savez", ali da Europska unija nikada neće biti vojni savez.

Potrebno je očuvati duh Daytona i BiH

Na pitanje zastupnice Željane Zovko o stanju u BiH, Borrell je kazao da je sve rečeno u zaključcima Vijeća te da je potrebno očuvati "duh Daytona: jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda", uz zaštitu prava svih ostalih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici triju naroda.

Za operaciju Althea, misiju EUFOR-a u BiH, kazao je da to "nije u njegovim rukama", ali se nada da će Vijeće sigurnosti produžiti njen mandat, prenosi Hina.  (Vijesti.ba)