.

 

 

 

 

 


.

Gospodin Borrell je imao vrlo jasne zahtjeve, odnosno očekivanja od Dodika, Čovića i mene.

Poručio je ovo predsjednik SDA Bakir Izetbrgović, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU Josepom Borrelom.  Od Čovića i mene je tražio da uložimo dodatne napore da konačno riješimo izmjene Izbornog zakona, a od gospodina Dodika je opetovano u više navrata zatražio da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u NSRS, rekao emje Izetbegović.

 Dodao je da je u više navrsta Borrell rekao da što se tiče VSTV-a i Agencije za lijekove, da treba da se takve stvari zaustave. Na pitanje - hoće li, odgovorio je:

Mislim da hoće.

Ono što je Dodik obećao je da na govora ni o kakvoj secesiji ni o kakvoj podjelo zemlje, da će on u potpunosti poštovazi Ustav BiH onako kako ga gospodin Dodik razumije, rekao je Izetbegović i dodao:

 - Jedna važna stvar. Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro da se iza zatvorenih vrata koješta dogovara. Dakle, ljevičarske, građanske stranke predstavljaju četvrtini glasača BiH, oni treba da učestvuju a ne da optužuju. Ja ću se danas čuti ili vidjeti sa gospdinom Nikšićem i tražiću da se priključe i kažu šta imaju.

 - Pregovara se o svemu, o Predsjedništvu, Doma naroda i funkciinisanja Federacije i bez toga neće biti dogovora. Što se tiče transparentnosti procesa, mislim da je ta stvar već riješena ali da će SNSD biti proziv toga. Po tome već postoji konsenzus u FBiH, alo bojim se da će ga SNSD zaustaviti, rekao je Izetbegović i zaključio:

 - Pomak je napravljen na jednom sastanku koji smo imali u Sarajevu, kojeg su organizovali Konaković i Radončić. HDZ je konačno pristao na to da se govori o tome da Dom naroda štiti isključivo vitalne interse.   (Vijesti.ba)