.

 

 

 

 

 


.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

dali su danas saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, a za sve ostale tačke dnevnog reda nije bilo potrebne entitetske većine iz Republike Srpske pa su upućene Kolegiju doma na usaglašavanje.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u nisu prisustvovali ni današnjoj sjednici Predstavničkog doma, osim u dijelu predviđenom za glasanje o tačkama dnevnog reda, kada su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) glasali samo o davanju saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Tako je Predstavnički dom državnog parlamenta dao saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima i Aneksa Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prijelazu Bratunac (Novi most) - Ljubovija (Novi most).

Data je saglasnost i za ratifikaciju Sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine i JP Autoceste FBiH i Evropske investicione banke, u vezi s konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u Bosni i Hercegovini (poddionica Počitelj - Zvirovići).

Poslanici su dali saglasnost i za ratifikaciju Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Republike Srpske, koju predstavljaju Ministarstvo finansija RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS (Agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 10.000.000 eura - Energetska efikasnost u javnim zgradama.

Data je saglasnosti i za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o graničnim prijelazima.

Ovo su jedine tačke dnevnog reda koju su danas dobile potrebnu većinu poslanika. Ostale tačke su, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a, upućene Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Radi se o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio  poslanik Damir Arnaut, a kojim je predviđeno pooštravanje sankcija za uništavanje saobraćajnih znakova na način da se znak uništi farbanjem ili na drugi način prekrivanjem jednog od dva pisma, ćiriličnog ili latiničnog.  

Potrebnu entitetsku većinu poslanika iz RS-a nije dobio ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se uređuju pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istu sudbinu prilikom glasanja doživjelo je i nekoliko poslaničkih inicijativa, koje su također upućene Kolegiju na usaglašavanje.

Glasanjem o svim tačkama dnevnog reda okončana je današnja sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.


(Vijesti.ba / FENA)