.

 

 

 

 

 


.

Govoreći pred studentima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu,

turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je BiH jako važna za Tursku koja je svjesna njene strateške važnosti za Balkan. 

S tim u vezi, prenio je stav Turskog Predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je njihova zemlja spremna da uloži svaki napor u medijaciji između svih strana u BiH, kako bi država profunkcionisala.

“Još od 1990-ih godina Turska se interesuje za aktuelna pitanja koja se tiču Bosne I Hercegovine i regije, kao i pitanja koja se odnose na Bošnjake i sve ljude u BiH. Dobro obrazovanje je jedan od najvažnijih faktora u izgradnji budućnosti. Svim srcem vjerujemo da možete izgraditi mirniji i prosperitetniji svijet,” rekao je ministar Akar.

Naglasio je kako Turska i BiH imaju poseban odnos zasnovan na prijateljstvu i bratstvu te zajedničkim istorijskim i kulturnim vrijednostima.

“Naša saradnja i bilateralni odnosi jačaju u svim oblastima uključujući trgovinu, obrazovanje, odbranu itd. Turska pridaje veliki značaj stabilnosti cijelog Balkana i uvijek igra konstruktivnu ulogu između svih strana. Svi smo svjesni strateškog značaja BiH na Balkanu. Znam to i iz ličnog iskustva kada sam s ponosom služio vojsku kao komandant brigade u BiH kao i svi drugi turski vojnici. Jedinstvo i stabilnost BiH imaju uticaj ne samo na region, već i na cijeli svijet,” naglasio je turski ministar te dodao kako su stabilnost BiH, teritorijalni integritet i političko jedinstvo, razvoj i evropske integracije i uspostavljanje i održavanje konstruktivnih i dobrosusjedskih odnosa u ovoj regiji veoma važni i za Tursku.

“Zato dajemo sve od sebe da doprinesemo ovim naporima. Kao što znate, Dejtonski mirovni sporazum je i dalje funkcionalan. Turska i naš predsjednik Erdogan uložili su veliki napor i doprinos tome. Danas smo svjedoci određene krize zbog političke blokade u BiH. Ova situacija se mora okončati što je prije moguće. Moraju se prestati i sa izjavama koje pozivaju na razbijanje Oružanih snaga BiH kao i separatističke izjave. Ako su sve strane voljne, Turska je spremna da pruži svaku vrstu posredovanja, kako je naglasio naš predsjednik Erdogan,” istakao je ministar Akar.

Akar se potom dotakao međunarodnih I tema koje se tiču Turske i njenog odnosa sa susjednim državama i NATO saveznicima. Prema njegovim riječima, Turska je uvijek bila povjerljivi saveznik u NATO-u, i uvijek je nosila dobar dio tereta, ako ne i veći od onog koji je pripada, u svjetlu novih rizika i prijetnji.

Pored globalnih izazova, Turska je suočena s raznim terorističkim prijetnjama i regionalnim sukobima rekao je.

Ministar je naglasio da Turska nema problem sa Kurdima kao narodom, već sa teroristima te podcrtao da kao što ISIS ne predstavlja Islam, tako Kurdska radnička partija (PKK) ne predstavlja kurdski narod.

Još jedna prijetnja za Tursku je organizacija FETO za koju je rekao da su “njihovi učenici koristili smrtonosnu silu protiv nevinih civila tokom neuspjelog puča 2016. godine, te dodao ona i dalje predstavlja prijetnju toj zemlji”.

Akar se dotakao i situacije u Ukrajini, naglasivši da „Turska ne prihvata nezakonitu aneksiju Krima i podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Pomno pratimo situaciju u Ukrajini i dijelimo zabrinutost naših saveznika.”

I pored svih konstruktivnih napora, Turska ima niz problema sa Grčkom, rekao je ministar.

Njihova poruka svom susjedu, Grčkoj, je da Turska ne predstavlja prijetnju Grčkoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Oni nemaju aspiracije nad ničijom zemljom ili pravima. Naprotiv, napomenuo je turski ministar odbrane, Turska je snažan, kredibilan i pouzdan saveznik. Ministar je pozvao Grčku da se okrene konstruktivnoj saradnji sa njima.

Potom je podsjetio na rahmetli predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića i druge koji su izgubili živote u ratu u BiH. Ministar se tom prilikom prisjetio i živih bivših pripadnika Armije Republike BiH.

Na kraju govora je zaželio svijetlu budućnost Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba / n1)