.

 

 

 

 

 


.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u srijedu, 3. oktobra, jednoglasno s 15 glasova "za" rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini (BiH). 

 

Sven Alkajal, ambasador BiH pri UN-u, kazao je da bi trebalo mnogo vremena da se opiše što se trenutno dešava u BiH.

''Mislim da je gospodin Schmidt to dobro opisao u svom izvještaju. BiH se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom. Milorad Dodik ne ugrožava samo mir i sigurnost u BiH i regiji već i Daytonski sporazum. Dodik je pozvao na jednostrano povlačenje iz sporazuma kojima su na nivo države prenesene ovlasti, uključujući formiranje zajedničkih Oružanih snaga, Uprave za neizravno oporezivanje i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, kao i obavještajne službe. Najavio je novi ustav Republike Srpske.

Prema tom planu, sat bi se vratio 15 godina unazad, kad nije postojala zajednička vojska, Obavještajno sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu itd.'', kazao je između ostalog Alkalaj.

Istaknuo je da ''to što je najavio gospodin Dodik nije moguće prema postojećem Ustavu i zakonima BiH''.

''Gospodin Dodik je otkrio svoj plan o, kako je kazao, 'nezavisnosti Republike Srpske unutar BiH'. Prema Ustavu BiH Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje'', ponovio je Alkalaj. Alkajal je kazao kako je Dodik čak blokirao Predsjedništvo BiH da donese odluku prema kojoj bi se angažirale Oružane snage BiH u gašenju požara čime je, kako je kazao Alkalaj, ugrozio živote građana BiH.

''Smatramo to jako problematičnim. Samo da kažem. Nije jedini problem u RS-u. U Federaciji BiH već tri godine ne možemo formirati novu vladu i nastaviti nužne reforme na putu prema EU. Moje obraćanje je sumiran izvještaj visokog predstavnika Schmidta kojem nije dopušteno da govori'', kazao je, između ostalog, Alkajal.


(Vijesti.ba)