.

 

 

 

 

 


.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se novinarima nakon današnjeg sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim predstavnikom SAD za izbornu reformu Matthewom Palmerom. Razgovarali smo otprilike na onim načelima o kojima mi pričamo zadnjih godinu i po dana, odnosno o Sporazumu u Mostaru. Imamo Sporazum u Mostaru, dajte da ga pogledamo, šta smo od toga realizirali, a šta nismo. Jer, ne možemo biti neozbiljni, pet institucija međunarodne zajednice nam je jamac tog sporazuma, i mi i dalje pričamo oko nečega, a to izbjegavamo provesti - kazao je Čović.

Druga zajednička zamolba, koja je na kraju usaglašena, je, nastavlja Čović, bila da se to mora sad dogovoriti i da više nema izmicanja.  - Pitanje je bilo u kojem pravcu bi se trebalo ići što se tiče strane koju ja predstavljam. Ja sam rekao - dovoljno je legitimno predstavljanje Hrvata u Domu naroda i Predsjedništvu, o svemu drugom možemo razgovarati kasnije.

Pojasnio sam kako se to može uraditi obzirom da smo mi svoje prijedloge dali prije godinu i dva-tri mjeseca, i američkoj i evropskoj i ostalim administracijama. I kolegi Izetbegoviću, naravno. Procjena je da moramo to primarno unutar FBiH, što znači opet stranke iz FBiH - SDA i HDZ, pa onda i drugi, dogovoriti možda danas, možda večeras, možda sutra. Postoje neki zahtjevi kako neke stvari unaprijediti u FBiH. Ja sam rekao da to ni do sada nije bio problem - kazao je Čović.

Svojim sagovornicima, navodi Čović, jasno je stavio do znanja da je Dom naroda ustavna kategorija, te da bi mijenjati nešto u Domu naroda značilo i značajno mijenjati Ustav BiH.

- Bojim se da za to snage nemamo, kao što sigurno nemamo snage brisati etničke odrednice u Ustavu. To se sve može uraditi, ali to je onda ozbiljan zahvat, a prethodni ozbiljni zahtjevi, ni kad smo bili mnogo kompaktniji između sebe, nisu realizirani, tako da je danas, pogotovo zbog ovog stanja koje imamo na razini BiH, to teško očekivati - smatra Čović.

Navodi da se rješenje treba i da pronaći u okvirima Ustava BiH, te dodaje da ga veseli da su i predstavnik američke i evropske administracije kazali - "vi se dogovorite, mi ćemo vas podržati".


- Zato sam ja i predložio kolegi Izetbegoviću stranačke sastanke i danas i sutra, uz ovo što ćemo imati s njima. Mislim da jedno od rješenja koja su već na stolu, ili malo dorađeno to rješenje, bez problema može u konačnici riješiti to pitanje - rekao je Čović.
Novinari su ga pitali čije je to rješenje, a Čović je kazao da nema veze čije je.

- To i jeste naš problem što se mi nekad pozivamo na Filea, pa ja kažem dajte mi taj model. I evo čekam ga sedam mjeseci jer znam da ga nema i ne može mi ga niko ni dati. To je fingiranje, to su spinovi. To je kao da večeras poslije ovih sastanaka neko kaže da ima neki Palmerov model. Koji Palmerov model? Napiši mi ga pa ću ti reći je li to model ili nije - dodaje Čović.

A moguća rješenja su, navodi, podijeljena dvojako - jedno je indirektan izbor, a drugi prijedlog podrazumijeva dvije izborne jedinice u FBiH, isključivo na dan izbora.

Kada je u pitanju prvo rješenje, Čović kaže da ga je HDZ već nudio, te da sada opet o tome priča lider SDA Bakir Izetbegović. A što se tiče drugog prijedloga, dvije izborne jedinice u FBiH postoje isključivo na dan izbora, pojašnjava, a nakon što se iz njih izaberu dva člana Predsjedništva, te jedinice više ne postoje do narednih izbora.

- Druga je da to vežemo za kantone, jer su svakako dio izbornog procesa, ali onda moramo imati pondere prema popisu stanovništva, tako da opet idemo svi prema strukturi stanovništva. Onda ne može niko nikog prevariti. Zna se u Sarajevu da ima pet posto Hrvata. Broj Hrvata koji se kandidira množite s pet posto i dobili ste broj. Nema krađe. Onaj ko krade - gubi. To je isti model, sto posto u FBiH i jednog i drugog naroda. I može se svako kandidirati, to je najvažnije. Nema ograničenja ni za Dragana, ni za Sejdu, ni za Fincija, ni za bilo koga drugog - dodao je Čović.

Najavio je da će sutra razgovarati sa Izetbegovićem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koji je garantovao, sve što se dogovori u FBiH, da će srpska strana doći u Parlament i to podržati.

- To mi je bilo najvažnije jer je bilo pitanje - šta ako se mi dogovorimo, ali se nastavi neka blokada - naveo je Čović.

S Eichhorst i Palmerom, kaže, danas je razgovarano i o deblokadi institucija BiH. To je, ističe Čović, ključ svega, a sastanak je i počeo sa tom temom.

- Ja sam rekao da ću dati maksimalni doprinos, evo od danas sam i predsjedavajući Doma naroda, da nije problem sutra sazvati Kolegij i da se dogovorimo. To je najmanji problem i dosad bio. Ali suština je ko će dolaziti na njega, hoće li se glasati. Treba vidjeti hoćemo li biti funkcionalni a nešto formalno raditi - dodao je Čović.

Na pitanje da prokomentariše stav Izetbegovića da nema pomaka kada je u pitanju Izborni zakon dok se ne deblokiraju procesi oko imenovanja novog saziva Federalne vlade, Čović kaže da je to bila završna tema na današnjem sastanku.

- Sad ćemo s kolegom Izetbegovićem sjesti zajedno, da mi kaže gdje je ta blokada, pa da oko toga raspravimo.

Naglašava da je nemoguće i nezamislivo ukidanje etničkog prefiksa za domove naroda.

- To je moje pitanje bilo svim kolegama - prvo, prefiksa nema, šta je prefiks? Istim jezikom govorimo, šta je prefiks? To je etnička odrednica, ako se misli na Hrvat, Bošnjak, Srbin. Nije to prefiks ničega, to je vrlo jasna odrednica, ja kažem natkrovljujuća ustavna kategorija - konstitutivni narodi. I o tome smo pričali prije 15 godina, nismo uspjeli. Možda ćemo opet moći pričati. Danas to nije mala dorada Ustava, to je brutalna promjena Ustava. Kako ćete u Domu naroda izbrisati klub Hrvata, Bošnjaka ili Srba? Kako ćete ih nazvati? Broj 1, 2, 3, 4? Nek neko kaže. Kako će se onaj za vitalni interes iz Predsjedništva žaliti, kome? Onaj broj 1 iz Predsjedništva broju 3 u Domu naroda. Mislim, hoćemo se ismijavati ili ozbiljno raditi? Moj jasan stav oko toga je - nemojmo se igrati. Ovo je naša država, mi odgovaramo za nju. Istina, mi se moramo i dogovoriti. Oni su rekli, dogovorite se, mi ćemo podržati. Ne možete izbrisati nešto a da ne znate kako ćete dalje - poručuje Čović.

Ističe da je BiH njegova država 365 dana u godini, i tako svake godine, bez imalo rezervi prema bilo čemu.

- A naravno da treba partner za dogovore. Dejton je okvir u kojem se moramo kretati dok ne dođe do nečeg boljeg. A bolje ne može doći da nam neko naturi, nego se moramo mi dogovoriti. Sporo se dogovaramo. Evo šansa je moje nastojanje da oni ne odu odavde, to sam ih zamolio. Ostanite ovdje dok se ne dogovorimo, 24 sata idemo sjediti i pričati - potcrtao je Čović.
 

(Vijesti.ba)