.

 

 

 

 

 


.

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler bio je danas u Sarajevu domaćin sastanka delegaciji SDP-a BiH.  U obraćanju novinarima nakon sastanka, potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović je rekao da je delegacija njegove stranke na današnjem susretu iznijela vrlo jasan stav da je narušen ustavni poredak BiH. Mijatović: Krenuti u akciju Također je rečeno da su odluke NSRS od prije dva dana apsolutno antidejtonske i antiustavne, te da oni kao SDP BIH više neće čekati, već krenuti u akciju.

Kako je rekao, to podrazumijeva jednu akciju lobiranja kod članstva Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista.

- Danas smo tražili da se dijalog o svim ključnim pitanjima, a danas prevashodno o očiglednom narušavanju ustavnog poretka, vrati u institucije BiH. Apelovali smo i zaključili, kao i što smo do sada hiljadu puta u javnosti, da sve razgovore unutar BiH, koji se tiču države BiH, vratimo u institucije BiH, a ne po kafanama s nacionalnim liderima i da je jedan od razloga zašto smo danas u ustavnoj krizi je upravo to što su radili u prethodnom periodu - navodi Mijatović.

Na pitanje novinara kakav je bio odgovor Sattlera, Mijatović je rekao: "Svakako da je nama mnogo više stalo do naše države, nego njima i da sigurno nisu zabrinuti koliko smo mi."

- Ono što se nadam je da će prenijeti našu poruku zvaničnicima u Briselu i da iz faze njihove zabrinutosti krenemo na djelovanje unutar BiH. Kolega Bećirović i ja smo ih molili da više nema dijaloga sa ljudima koji narušavaju ustavni poredak BiH, to nisu partneri ni njihovi, ni BiH - ističe Mijatović.


Na pitanje može li se očekivati skoro hapšenje lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Mijatović je jasan - to je pitanje za institucije BiH i Tužilaštvo BiH.

- Shodno zaključcima Predsjedništva SDP-a, pozivamo novog v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića da na formirani predmet krene raditi svoj posao - kazao je Mijatović.

Bećirović: Sadržajan sastanak sa Sattlerom

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović današnji sastanak sa Sattlerom ocijenio je vrlo sadržajnim, te da mu je delegacija SDP-a uputila vrlo jasne poruke. Prva poruka, kako je rekao, je da su teritorijalni intergritet, politička nezavisnost i suverenitet BiH neupitni.

- Složili smo se zajedno s predstavnikom EU da situacija u BiH već ima jedan ozbiljan krizni karakter i u tom smislu svi nadležni organi - i međunarodne zajednice i domaći organi vlasti moraju početi raditi svoj dio posla. Blokada državnih institucija BiH i kršenje državnog ustava BiH i zakona su nedopustivi.


Ovdje su u pitanju obilježja krivičnog djela, narušavanje ustavnog poretka i sada svi moraju da odrade svoj dio posla. S principima zakonitosti i ustavnosti nema ko da se kocka, jer ako do toga dođe onda srljamo u anarhiju, a to nikome nije u interesu - dodao je Bećirović.

Kako je istakao, njihova generalna poruka jeste da EU mora preći na konkretan teren.

- Sa terena nekih izražavanja zabrinutosti i jalovih saopćenja moraju se povući konkretne mjere. SAD su negatorima države BiH i onima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum uvele sankcije. EU mora također pokazati da je i na djelu konkretno spremna da zaštiti državu BiH. Osim međunarodnog faktora, vrlo je važno da domaći organi rade svoj dio posla u prvom redu pravosuđe, odnosno Tužilaštvo - kazao je Bećirović.

Dodaje da su ovo samo prvi koraci, te da imaju namjeru da i unutrašnju, a pogotovo međunarodnu aktivnost intenziviramo u narednom periodu. Pisma koja je SDP već uputio prema PES-u i SI naišli su na dobar odziv, što je pozdravio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

- Naše delegacije obići će ključne evropske i svjetske metropole, imamo sastanke sa ambasadorima zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, u idućoj sedmici sa visokim predstavnikom Schmidtom, brojnim parlamentarcima, ministrima. Pozivamo sve druge bh. snage da intenziviramo svoje aktivnosti i na vanjsko-političkom planu - zaključio je Bećirović.
 

(Vijesti.ba)