.

 

 

 

 

 


.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je na jučerašnji istup visokog predsravnika Christiana Schmidta. 

Podsjetimo, Schmidt je na konferenciji u Njemačkoj naveo Komšić predstavlja Hrvate, alo da su više za njega glasali Bošnjaci te da će se Hrvatima u budućnosti morati dati mogućnost da se osječaju zastupljenima.

- Što se tiče pitanja mog izbora mogu reći da je insistiranje na etničkom legtimitetu u kontekstu izbornog zakona, negiranje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Jer ako se polazi od toga da je samo legitiman onaj ko ima etnički legitimitet, onda se derogiraju i Mišljenje Venecijanske komisije i presude Evropskog suda za ljudska prava koje pokušavaju da otklone a ne da prošire etničku diskriminaciju. Očito je da će gospodinu Schmidtu trebati još vremena u Bosni i Hercegovini, da se upozna sa dejtonskim ustavom, jer to o čemu govori ne postoji u Ustavu, kako bi u konačnici uvidio sve detalje i kompleksnost tematike, kaže u svojoj reakciji Komšić i dodaje:

- S obzirom da Schmidt kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i po bonskim ovlaštenjima ima mogućnost da mijenja naše zakonodavstvo, pozivam ga da u tome smislu nametne izmjene Ustava i Izbornog zakona, na način kako on misli da to treba, i da onda snosi odgovornost za posljedice takvog antievropskog poteza.  (Vijesti.ba )