.

 

 

 

 

 


.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je danas u Sarajevu Lokalne izbore uoči sjednice Kolegija oba doma Parlamenta BiH.
- U Travniku znamo ko je pobijedio. Prema tome, treba ispoštovati volju naroda, glasača i ponovo organizovati izbore u toj općini - rekao je Izetbegović novinarima. Jedno od pitanja bilo je i slaže li se da je na proteklim izborima, pogotovo u Sarajevu opet na neki način pobijedila desnica, odnosno SDA-ovi učenici. Pobijedio je ko je pobijedio. Oni se osjećaju onako kako se osjećaju. Ne bih ja ulazio u to da tumačim jesu li oni desnica, ljevica. Svi smo mi u stvari tu vrlo blizu kad su u pitanju skoro sve vrste politika, skoro da su se ideološke razlike izbrisale između onoga šta recimo od ove zemlje očekuje SDA i za što se bore DF, SDP. Gdje su te velike razlike? Svi mi želimo jednu funkcionalnu, multietničnu evropsku državu ravnopravnih građana i vladavine zakona. Sve je to jako blizu - kaže Izetbegović.
 
Osvrnuo se i na pobjedu "Četvorke" na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo, istakavši kako se radi o energičnoj ekipi koja se zna dobro koristiti društvenim mrežama. "Ova ekipa je energična, zna dobro da se koristi modernim sredstvima - društvenim mrežama, tu su nam pobjegli. Popravljat ćemo se, trkat ćemo se, idu iduće dvije godine - naveo je Izetbegović. Upitan je i ima li konsenzusa u vezi sa zahtjevima EU koja traži skup povodom dolaska visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella. Mi moramo poštovati propisane mjere. Ne možemo praviti nikakve velike skupove, ali možemo napraviti skup koji će biti u skladu sa mjerama. Mislim da ćemo danas pronaći dogovor - uvjeren je lider SDA.  Na kraju obraćanja medijima poručio je kako nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH jer se zakoni ne usvajaju. Naravno da nisam zadovoljan, to je katastrofa. Živimo u jednoj blokadi koju je napravio SNSD na državnom i koju u velikoj mjeri radi HDZ BiH na federalnom nivou - zaključuje Izetbegović.  (Vijesti.ba)