.

 

 

 

 

 


.

Visoki predstavnik Valentin Inzko iznio je stav da bi Milorad Dodik do majskog zasjedanja 

Vijeća sigurnosti UN-a trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, kao i u sve zemlje UN-a. Inzko navodi da bi se to trebalo destiti ako u međuvremenu ne promijeni naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime ratnog zločinca Radovana Karadžića.

"Kao što je njemački ministar spoljnih poslova rekao - u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti", istakao je Inzko pred Savjetom bezbjednosti UN-a, objavljeno je na zvaničnoj stranici OHR-a.

Naime, ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas je podsjetio na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i naveo da u EU nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine.

"To važi i za Bosnu i Hercegovinu. U zemlji koja želi ući u EU nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili za veličanje ratnih zločinaca", naveo je Maas.

Inzko je tokom sjednice dobio direktnu podršku predstavnika Njemačke Christoph Heusgen.

"Glorificiranje ratnih zločinaca je grozno. Nazvati studentski dom po osuđenom ratnom zločincu je neprihvatljivo, kao i organiziranje mise za ratnog zločinca. Podržavam ono što je visoki predstavnik predložio, te da BiH usvoji zakon o zabrani negiranja genocida" – izjavio je Heusgen.


Inzko je iskazao žaljenje jer neki političari u BiH ignoriraju "temeljne evropske vrijednosti", te u tom kontekstu istaknuo doček Dariju Kordiću, osuđenom ratnom zločincu kojeg su po puštanju na slobodu svečano dočekali zvaničnici HDZ-a BiH na čelu sa Draganom Čovićem. Podršku Inzku dali su SAD, Velika Britanije te niz drugih država osim Rusije koja je stala u odbranu SNSD-a i HDZ-a. (Vijesti.ba)