.

 

 

 

 

 


.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo današnjim sastancima članova kolektivnog šefa države u 

Briselu sa izvjestiocem Evropskog parlamenta i predsjednikom Vijeća EU.    Jasno je iskazano opredjeljenje evropskih institucija za evropsku perspektivu BiH. Evropska komisija ima niz očekivanja i domaćih zadataka koje trebamo uraditi - rekao je Dodik novinarima.

Ističe kako ima mnogo teških stvari, a neke koje su mogle, one su već i urađene, prenose Vijesti.ba.

- Neke koje idu za tim da se mijenja i Ustav, bit će mnogo teške, gotovo nemoguće, kao i dio eventualnog prenosa nadležnosti na zajednički nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali već 20 godina, pa se nije desilo, neće se desiti ni sada. Ali treba naći neku mjeru - rekao je Dodik.

Mislim da ovdje ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju, poručuje Dodik, koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima.

- Ono što mi treba da uradimo jeste da obezbijedimo prolaz određenim inicijativama, kao što je „Mini šengen“ i veliki paket investicija koji se najavljuje za čitav Zapadni Balkan u visini od devet milijardi plus garancijski fond za sve zemlje u iznosu od oko 20 milijardi eura.

To, dodaje, svakako nije novac koji će biti dovoljan za oporavak čitave regije, ali bi „bilo glupo propustiti priliku i angažovati se na infrastrukturnim investicijama kojima bi se glavni gradovi u regiji povezali autoputevima i željezničkim prugama“.

- Razgovarali smo i o problemima migracija i jasno rekli da migranti u BiH dolaze preko EU – preko Grčke i Bugarske, da se parkiraju u BiH, i da predstavljaju ne samo socijalni, već i sve više bezbjednosni problem koji treba rješavati - kaže Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH danas su u Briselu upoznati, kako je naveo, da Evropska komisija pokreće jedan novi dijalog o pitanjima evropskih migracija, te da će taj dijalog obuhvatiti i Zapadni Balkan, prenose Vijesti.ba.

- Moj utisak je da sva pitanja koja se odavde posmatraju prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana je čisto regionalno. A kako ćemo uspjeti u BiH, bit će naravno teško. Zadiranje u osnove političkog sistema i ustavnog uređenja bit će nešto što teško da će moći da riješi ova generacija ljudi. I ukoliko bude kruto zahtijevanje odavde, mislim da sav optimizam koji nosimo danas ili ga gradimo ovih dana, može da bude izgubljen - zaključio je Dodik.   (Vijesti.ba)