.

 

 

 

 

 


.

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja Oliver Varhelyi sutra stiže u zvaničnu posjetu BiH. 

On će u Sarajevu imati susrete sa bh. zvaničnicima. Prvi sastanak planiran je sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom u 12 sati, a samo 15 minuta kasnije Varhely i Tegeltija sastaće se sa premijerima FBiH i RS Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, te gradonačelnikom Distrikta Brčko BiH. Nakon toga, planirano je da se Tegeltija i Varhelji obrate medijima na pres-konferenciji.

Uslijediće susret sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u zgradi institucija Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima planiran je i susret sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem s kojim će biti govora o sigurnosnoj situaciju u kontekstu migrantske krize.

Na ostalim sastancima glavna tema bi trebao biti Paket proširenja Evropske unije za 2020. i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan težak 9 milijardi eura, ali i uslovi koje BiH treba ispuniti kako bi dobila dio tih sredstava.

- Zapadni Balkan značajno zaostaje u ekonomskom razvoju za Evropskom unijom, njegov BDP po glavi stavnovnika je manji od 50% prosjeka EU i naš je izazov kako omogućiti ovoj regiji zatvori ta razlika kako bi bila kompatibilnija s Evropskom unijom i uspostavila uspješnu tržišnu ekonomiju, naveo je Varhely na predstavljanju paketa.

Komesar naglašava da je investicioni plan usmjeren na ključna područja od krucijalne važnosti koja su u stanju omogućiti rast i zaposlenjam brzo i na održivom nivou.  On je rekao da je jedan od ciljeva uložiti u obnovljive izvore energije koji bi trebalo da zamijene ugalj kao način dobijanja energije.

Upravo je, uoči posjete, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler govoreći o zelenoj politici za koju se zalaže EU i komentirajući Blok 7 u Tuzli, ocijenio da EU “ne gleda blagonaklono na taj projekt” jer je riječ o “pogrešnom pristupu u vremenima kada Europa napušta ugalj”.

Blok 7 TE u Tuzli bi, sasvim je izvjesno, mogao biti prepreka za BiH u dobijanju značajnijih sredstava Evropske unije namjenjenih za Zapadni Balkan.    (Vijesti.ba)