.

 

 

 

 

 


.

Predsjednika Hrvatske Zorna Milanovića u posljednje vrijeme niko više ne doživljava ozbiljnim političarem. 

Aktuelan je njegov sukob sa premijero  RH i ministrima u Vladi, a uspio se Milanović posvađati i sa državama u regiji, prije svega sa BiH.  Da član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije na pogrešnom putu kada kaže da je Zoran Milanović “malo ausswinkl“, potvrdio je danas i politički analitičar iz Hrvatske Krešimir Macan kazavši da izjave Milanovića štete prvenstveno njemu, a društvu baš ne pomažu.

- On mora jednostavno stati. Vidim da i suradnici i mediji pokušavaju te izjave izbaciti iz naslova i čak ih ne prikazivati toliko. Njemu je najbitnije da stane i kad ste rekli u prilogu "ima li premijer briga". Ima on briga, ali on prvenstveno želi dolijevati ulje na vatru da Milanović i dalje može odgovarati jer svi shvaćaju da je ovo postalo beskorisno i da šteti prvenstveno Milanoviću, ali šteti i svima, rekao je Macan i dodao:

- Kad imate ludog King Konga, onda mu se maknete s puta. U ovom trenutku ako nastavi, to šteti predsjedniku nažalost. Predsjednik je sklon da ima takve ispade, ako mu nešto nije po volji. Jednostavno ga moraju maknuti par dana iz etera.

Nakadašnji predsjednik Naše stranke Dennis Gratz za Vijesti.ba kaže da ga nimalo ne iznenađuju istupi Milanovića i to što se uključio u pritiska kako bi se u Bosni i Hercegovini promijenio Izborni zakon po željama HDZ-a BiH.

- Uvijek mi je malo žao kada vidim u šta se pretvorio Milanović. Sjećam ga se kao idola cijele jedne mlade generacije socijaldemokrata, a danas je zagovornik nazadne, nacionalne, diskriminatorne politike. Ako je bilo kakvih iluzija da je on još uvijek prijatelj Bosne i Hercegovine, više ih nema. On je prijatelj Dragana Čovića i HDZ BiH. Već ranije sam pomenuo jačanje snaga koje pokušavaju uništiti Bosnu i Hercegovinu, i dio tih snaga sada čini i službeni Zagreb, navodi Gratz.

Iz kabineta Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bili su komentirali su najavu Milanovića da bi 'njegova potpora ulasku BiH u NATO mogla biti uvjetovana izmjenom izbornog zakonodavstva u BiH'.

„Ne želimo komentirati čudne izjave predsjednika Milanovića“, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa iz Džaferovićevog kabineta.

U analizu Milanovićevih izjava nije se upuštao ni NATO.

"Za bilo kakav komentar upućujem vas vlastima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj", odgovoreno je na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) u Štabu NATO-a da prokomentiraju izjavu predsjednika Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je danas napao i civilno društvo u Hrvatskoj, tačnije organizaciju GONG, a komentar i tačku na cijelu situaciju dao je na twitteru novinar Index-hr-a Gordan Duhaček:  GONG je učinio mnogo više za demokraciju u RH nego Zoran Milanović. Kada je GONG započeo svoju borbu za demokraciju Milanović je bio Tuđmanov diplomat, kotačić UZP politike. Da se ne zaboravi. (Vijesti.ba)