.

 

 

 

 

 


.

“Do sada smo imali pet ili šest puta ljude koji odlaze iz SDA i onda redovno se nađu neka nezadovoljstva, 
demokratijom ili nedemokratijom u SDA, putem kojim ona ide. Onda izađemo na izbore i SDA dobije svojih 310.000 glasova. Čampara može donijeti svoje odluke, ali možemo vidjeti gdje su njegovi prethodnici, kako su oni prošli, koliko su dobili glasova, gdje su, kud su i gdje je SDA.” Ovako je danas nakon Kolegija SDA neopozivu ostavku Aljoše Čampare na poziciju člana Predsjedništva ove stranke prokomentarisao njen predsjednik Bakir Izetbegović.Odlučili smo tragom njegovih riječi “vidjeti gdje su njegovi prethodnici, kako su oni prošli, koliko su dobili glasova, gdje su, kud su…”
 
Ibrahim Hadžibajrić – nekadašnji član SDA, svoju načelničku poziciju osvaja i godinama nakon što je napustio ovu stranku i to sa ubjedljivo najvećeim brojem osvojenih glasova.
Amra Babić – iz sukoba sa SDA izašla jača i kao kandidatkinja za načelnicu Visokog pokorila ovaj grad osvojivši najveći broj glasova.
Fuad Kasumović – “poselamio” se sa SDA, direktno prošao u PSBiH, al odabrao da bude gradonačelnik Zenice, na predstojećim lokalnim izborima, sve su prilike da će obnoviti svoj mandat.
Hasan Ajkunić – načelnik Bugojnog koji je po izlasku iz SDA bez problema osvojio novi mandat kao nezavisni kandidat za načelnika.
Muhamed Ramović – gradonačelnik Goražda koji je svoju poziciju u tom gradu samo još više učvrstio od kako je napustio svaku saradnju sa SDA.
Senad Šepić – koji je nakon što je napustio SDA, na izborima nastupio sa novim političkim projektom i uspio osvojiti direktan mandat u Parlamentu BiH, 4 mandata u parlamentu FBiH, te mandate u Skupštini USK, SBK, ZDK i BPK, ostvarivši tako jako zapažen rezultat na prostoru cijele BiH.
Elmedin Konaković – osnovao stranku dva mjeseca prije izbora i sa njom osvojio 30.000 glasova naspram SDA koja je osvojila 50.000, a postojala 28 godina. Izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo zajedno sa još 5 zastupnika, a potom svojim politikama njegov NiP uspio je privući u svoj klub i sedmog zastupnika. Participiraju u vlasti i u USK, te nekoliko općinskih vijeća.
Mirsad Kukić – njegova PDA doslovno je “pomela” SDA na izborima u TK osvojivši 40.000 glasova.
Nermin Ogrešević – koji je bio inicijator odvajanja od SDA i osnivanja nove strannke ASDA je bez ikakavih problema osvojio novi mandat u Cazinu. Upravo ASDA predvodi vladu u USK, imaju jednog državnog parlamentrca i dva federalna.
 
I tako dalje, i tako dalje … Vratimo li se malo više u prošlost sjeti ćemo se i Harisa Silajdžića, Safeta Oručevića, Adnana Terzića i drugih,
Stoga, Bakire, evo vidjeli smo “gdje su Čamparini prethodnici, kako su oni prošli, koliko su dobili glasova, gdje su, kud su…” , a “gdje je SDA” Bakire, e, to bolje da malo vidiš ti.   pressmedia.ba