.

 

 

 

 

 


.

Na prvo je upozorila svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na drugo Gradonačelnik Brčko distrikta BiH.
 Infekcija korona virusom ima pandemijske razmjere i postoji epidemiološka prijetnja da se pojavi i Brčko distrikt BiH. Nadležne institucije su poduzele sve potrebne mjere za zdravstveno zbrinjavanje eventualno oboljelih od korona virusa po zahtjevima  SZO I u skladu sa jedinstvenom drzavnom strategijom u sprečavanju pojave i širenja virusa.  Građani su zabrinuti i u strahu od korona virusa koji je potencijalno oboljenje svih građana bez obzira na dob i spol. Ipak stručnjaci tvde da nema mjesta panici  i u 150 do sada urađenih stručnih studija vezano za ovaj  virus i ovaj period  nisu ustanovili signifikantnu razliku u smrtnosti oboljelih od korona virusa i “obične” sezonske gripe koja se redovno pojavljuje i u Brčko distriktu BiH.
 
Korona virus je kratkog inkubacionog perioda i ima svoj ciklus trajanja i vremenom sam nestane. I  najvažniji korak u borbi protiv ovog i svih ostalih virusa je identifikacija izvora ili tzv “nultog” pacijenta. A drugi strah građana distrikta nastao je reakcijom na ukrašavanje grada zastavama države BiH a povodom Dana nezavisnosti BiH. Izvor Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, i nije potrebna identifikacija. Za postavljanje zastava BiH traži disciplinsku pa i eventualnu krivičnu odgovornost, alarmirao je policiju, inspektorat…traži krivce. I sigurno da nema primjera u politici i povijesti da je neko sankcionirao čin isticanja zastave vlastite države i u dane državnih praznika.
 
Gosp. Milić je računao i na podršku dijela javnosti ali trebao je ukalkulirati i one koje je ova reakcija uvrijedila, a njih je svakako više. Istina da u Brčko distriktu  BiH ne postoji Zakon o državnim praznicima ali nije postojao ni 09.januara kada se  obilježavo neustavni Dan RS-e. I nije bilo reakcija a pogotovo ne prijetnji disciplinskim i krivičnim odgovornostima. Dobro razumijemo povijesni i politički kontekst. Zbog straha od korona virusa građani ostaju u svojim domovima samo privremeno a zbog straha od “anti-BiH virusa” odoše diljem svijeta i zauvijek. I Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali. A gosp. Milić ne treba biti u strahu da će u Brčko distriktu  BiH ikada osvanuti neka druga osim zastave BiH . Ista kao na East Riveru.     (Vijesti.ba)