.

 

 

 

 

 


.

Tuzlak Zlatan Begić umjesto za Nermina Nikšića (SDP) glasao za negatora genocida i protivnika puta BiH u NATO! Nermin Nikšić
 (SDP) izabran je za predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH (OSA). Izbor Nikšića nisu podržali samo Asim Sarajlić i Safet Softić iz SDA, te Zlatan Begić iz DF-a, koji su svoj glas dali  negatoru genocida i protivniku puta BiH u NATO Mirku Šaroviću iz SDS-a. Interesantno prilikom glasanja i Munib Jusufović iz SBB-a bio je za predsjednika SDP-a BiH. Za zamjenike Nikšića su izabrani Sredoje Nović (SNSD) i Predrag Kožul (HDZ).  Ćlanovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH (OSA) su: Safet Softić (SDA), Nenad Stevandić (US), Mirko Šarović (SDS), Zlatan Begić (DF), Asim Sarajlić (SDA), Nikola Špirić (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Marina Pendeš (HDZ) i Munib Jusufović (SBB).
 
Podsjećamo, Zakon o OSA-i propisuje da se na poziciju predsjedavajućeg Komisije mora izabrati zastupnik ili delegat koji nije dio vladajuće većine na državnom nivou, te je, uzimajući u obzir ovu zakonsku odredbu, od ranije bilo poznato da će predsjedavajući Komisije biti Mirko Šarović ili Nermin Nikšić. Svojim glasanjem Zlatan Begić je još jednom potvrdio da će DF biti samo sateliti i slijepi putnik u provođenju politike SDA. Dok su SDA-u puna usta države i zaštite Bošnjaka i svih građana koji osjećaju BiH svojom zemljom u isti mah na funkciju predlažu čovjeka koji negira genocid u Srebrenici, koji je direktno kočio i skidao s dnevnog reda Plan reformi i slanje ANP-a u Brisel. Iako je Mirko Šarović jedan od omiljenijih političara u BiH, ne smije se zaboraviti da, a to ponajmanje smiju SDA i DF, kojoj opciji pripada i koje su njegove antidržavne poruke. Upravo je on bio najveći kritičar činjenice da je u Predsjedništvu BiH postignut dogovor i da je Plan reformi poslan u Brisel, piše agencija Patria.  Za razliku od Šarovića Nikšić sa svojim SDP-om nastoji ojačati probosansku ideju i uvođenjem socijaldemokratije na prostoru cijele države vraća nadu za cjelovitu i jedinstvenu BiH u kojoj će svaki građanin osjećati BiH kao svoju. Pripadnici ove stranke, zastupnici i delegati ovih dana žurno rade na inicijativama i prijedlozima zakona koji će spriječiti negiranje genocida. Isto je tražio i Zlatko Miletić (DF) danas u Domu naroda, a onda njegov stranački kolega glasa protiv Nikšića za Šarovića koji ne želi takav zakon, navodi agencija Patria.
 
Nikšić je nakon sjednice kazao da će se kroz rad Komisije pokušati ostvariti kontrola zakonitosti rada OSA-e, te da će sve ono što je u nadležnosti Komisije pokušati uraditi na transparentan način.˝Kada govorim kao predsjednik stranke, zbog iskustva kojeg imam u prethodnom periodu, imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora je potpuno neprihvatljivo, a kada govorim sa aspekta predsjedavajućeg Komisije i sa aspekta zastupnika, svakako da ćemo kao Komisija donositi odluke. U našoj je nadležnosti davanje preporuka i kada je u pitanju direktor. Sve one afere koje su bile, mene ne obavezuje uopće ni stav ni mišljenje SDA i SBB-a, da bih se ja morao prikloniti tome. Neki od njih su u prethodnom mandatu govorili nešto drugačije. Mene to ne obavezuje˝ izjavio je Nikšić.
 
Naglasio je da je potrebno da se “konačno rasčisti da li direktor OSA-e ima diplomu ili je nema, te da li je ta diploma ili nije validna”.˝Kada će pitanje izbora direktora doći na dnevni red, to nije u mom domenu i mi ćemo kao Komisija u skladu sa zakonskim ovlaštenjima razmatrati te materijale, dati svoje mišljenje i stavove. U periodu koji je pred nama predstoji da zajedno sa svojim zamjenicima dogovorimo termin, plan rada i da zakažemo narednu sjednicu Komisije na kojoj ćemo početi da radimo˝ istakao je Nikšić. Nakon konstituiranja ove Komisije, inače, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija treba započeti proceduru izbora direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e. To je neophodno učiniti budući da je aktuelnom generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi mandat istekao u novembru 2019. Godine, piše Patria.