.

 

 

 

 

 


.

Dopredsjedavajući Doma naroda i lider SDA Bakir Izetbegović je izjavio da nije tačna tvrdnja da se za ratne zločine sudi srpskom narodu.
"Niko ne može suditi jednom narodu. Može se suditi zločincima", odgovorio je Izetbegović delegatkinji SNSD-a Dušanki Majkić koja je iznijela ovakvu tvrdnju.Podsjećamo, delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupkuŠest delegata je glasalo za, dok je njih devet bilo protiv. Izetbegović se osvrnuo i na tezu delegatkinje SNSD-a, prema kojoj će se, kako je kazala, ovim prijedlogom suziti prostor onima koji se brane od optužbi.
 
"Je li moguće da će se neko braniti na način da negiraju presude Haškog tribunala i da negiraju genocid", kazao je predsjednik SDA. Izetbegović je reagovao i na njezinu izjavu da su započela masova suđenja za zločine nad Srbima. "Hvala Bogu da nije bilo masovnih zločina nad Srbima. Kad se osude eventualno svi oni u ovom talasu kojeg vi spominjete, kad saberete sve žrtve, to neće biti jednako jednom danu zločina koji su se desili u Srebrenici. Srbi trebaju biti zahvalni na toj činjenici. U ratovima se dešavaju zločini i kad se svi ovi saberu i žrtve njihove, u jednom danu u Srebrenici je više ubijeno ljudi. Historija nije rekla sve što treba da kaže o zbivanjima u BiH. Rekli su međunarodni sudovi na bazi hiljada dana svjedočenja i desetaka hiljada dokumenata. Ne trebamo čekati presude historije, imamo presude sudova", odgovorio je Izetbegović Dušanki Majkić.  Predlagač zakona Zlatko Miletić je kazao da bi usvajanje ovih izmjena pomoglo pomirenju građana u BiH, ali i poštivanju svih žrtava, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.
 
Miletić je istakao kako treba zabraniti davanje imena ulica i ustanova po ratnim zločincima. Također je istakao Pda njegov prijedlog podrazumijeva sankcioniranje negiranja genocida i ratnih zločina sa kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, te da se odgovorna lica kažnjavaju kaznom od šest mjeseci do deset godina.Majkić je istakla ne može prihvatiti ovaj prijedlog zakona sve dok se sudski postupci koji se vode zbog zločina nad srpskim narodom ne privedu kraju. "Znam da bi to Bošnjacima odgovaralo i da je to idealna prilika da sada, kada masovnije počinje suđenje za ratne zločine protiv srpskog naroda, bila idealna šansa da zbog verbalnog delikta se sudovi zatrpaju predmetima koji govore o povredi prava na izražavanje i mišljenje", kazala je delegatkinja SNSD-a.  (Vijesti.ba)