.

 

 

 

 

 


.

Ako RS i srpski narod ne žele članstvo u NATO-u, neće se ići ka tome, 

poručio je predsjednik SDA Bakir Izebegović, gostujući u emisiji Pečat RTRS-a.   – U ovoj zemlji niko nikome ništa više nametati neće. Kada su u pitanju Srbi i RS, ako neće u NATO, neće se ići u NATO. Nema članstva u NATO, ali slanja ANP-a mora biti, jer je to provedba ranije usvojenih zakona i strategija. Mi ne možemo odustati od vladavine zakona – kazao je Izetbegović.

Međutim, poručio je kako će i dalje insistirati na slanju Godišnjeg naionalnog programa u Brixelles, jer bi se u suprotnom kršili važeći zakoni i strategije u BIH.

– Što se nas tiče, to može biti minimalni ANP. Akcenat može biti stavljen potpuno na civilni dio. Možemo koordinirati tempo sa Srbijom. Na kraju krajeva, možemo prihvatiti ovo što je od kruciajlne važnosti za Srbe, a to je da nema članstva u NATO-u bez novog koncenzusa i dogovora, ali se zakoni i strategije ove zemlje moraju poštovati – dodao je Izetbegović.

Govoreći o deklaraciji Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti, istakao je kako entiteti ne mogu govoriti državi šta će raditi u nečemu što je nadležnost države.

– Skupština RS-a je odlučila o nečemu što nije njena nadležnost. Ustav joj to osporava, a ne Bakir Izetbegović. Ne može Skupština RS-a očitovati se o onome što je nadležnost države. Građani RS imaju svoje predstavnike u PSBiH čija je to nadležnost. To nije nadležnost entiteta. Ti ljudi iz SNSD-a su to snažno podržali.. Ajko misle da su se predomislili, neka regularnim kanalom promijene tom odluke. Ne može općina narediti RS-u šta će raditi u onome što je nadležnost entiteta. Ne može kanton narediti FBiH šta će raditi u onome što je nadležnost FBiH. Ne može FBiH narediti državi. Ima supremacija u ovoj zemlji. Mi se zato borimo, a ANP je povod – dodao je Izetbegović.

Prvi čovjek SDA je otvoreno imenovao glavnog kočničara za formiranje vlasti na državnom nivou.

– Zašto iz SNSD-a ne žele da dovrše formiranje Parlamentarne skupštine BiH. 60.000 KM svaki dan porezne obveznike košta rad PSBiH. To je direktna šteta. Indirektne štete su daleko veće i teško mjerljive. Zaustavljanje investicija, zautavljanje kredita, depresivna situacija… Ko to radi? To radi SNSD – naglasio je Izetbegović.

Ponašanje SNSD-a uporedio je sa takozvanom “balvan revolucijom” kada su Srbi u Hrvatskoj postavljali blvane na puteve.

– Ne možete postaviti balvan na put i onda reći: “Vi ste krivi ako ga sklonite” – napomenuo ej predsjednik SDA.

Rezolutno je odbio mogućnost formiranja nove parlamntarne većine u državnom Parlamentu sa SDS-om i PDP-om.

– Mi ne kanimo krenuti u tom smjeru. Uostalom mi to u ovom času imamo i to će trajati dok ne dođe do sazrijevanja, do jednog manje rigidnog odnosa od SNSD-a. Kada se prihvati da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona idemo sa SNSD-om. Mi njih čekamo – dodao je Izetbegović.

Što se tiče formiranja vlasti u FBiH, kao glavnog krivca označio je HDZBiH, odnosno insistiranje na usvajanju izmjena Izbornog zakona koje predlaže ta stranka.

Pojasnio je i zašto rijetko izgovara puni naziv entiteta RS.

– Ja ne volim da se dio BiH zove samo po jednom narodu, pa recimo da je to i po mom narodu. Jedan dio mog naroda je istjeran iz RS, uključujući i Srebrenicu. Volio bih da se u iH sve zove po svima ili po starim istorijskim nazivima – kazao j Izetbegović.      saff.ba