.

 

 

 

 

 


.

Dodik se potpuno vratio politici iz '91/'92. 

Izigrava novog Karadžića. Kao što se i Vučić vratio izvoristima Miloševićeve politike iz tog vremena s ambicijom da bude svesrpski lider, smatra politički analitičar i dobar poznavatelj prilika u regiji Azem Vlasi.U razgovoru za Vijesti.baVlasi se osvrnuo na sjednicu Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), kojoj su prije nekoliko dana u Beogradu, na poziv patrijarha Irineja, prisustvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Razgovarao: Delvin Kovač

 

Kako generalno gledate na ishod te sjednice, ali i na izjave novinarima koje su nakon nje dali patrijarh Irinej, Vučić i Dodik?

VLASI: Vučić je patrijarhu Irineju otišao na Sabor da bi mu simbolički izrazio zahvalnost što je prije toga javno izgrdio narod koji mjesecima na ulicama gradova Srbije protestira protiv Vučićevog režima, rekavši da "protesti nisu dobra stvar, jer idu na ruku neprijateljima Srbije". Ništa se novo ne događa u odnosima između SPC-a i Vučića.

Trpanje Dodika i u toj prilici nije ništa novo. SPC i srpske vlasti još od Miloševićevihvremena imaju iste ideje i aspiracije po pitanju velikosrpskih pretenzija na tuđe teritorije. Zato SPC osporava autokefalnost makedonske i crnogorske pravoslavne crkve.

I još nešto vlasti i SPC imaju zajedničko - u Miloševićevo vrijeme krenuli su praviti "veliku Srbiju" po idejama "Memoranduma" SANU iz 1986. godine, a sad idu putem "Memoranduma 2", koji za polazište ima: 1. za ono što nije postignuto ratovima, sada treba nastaviti borbu političkim i diplomatskim putem; 2. sve loše što se Srbima pripisuje u vezi s ratovima treba odbaciti i prikrivati… Otuda sada i negiranja zločina koje su počinili i tretiranje zločinaca kao heroja i uvaženih ličnosti.

 

Bez zajedničkih faktora, svih Srba, ne može se riješiti jedno važno pitanje poput Kosova. Ova eparhija djeluje na području tri države - BiH, Hrvatske i Crne Gore, a možda i RS. Ako RS smatramo državom, to je čevrta - poručio je Dodik, koji ponovo jasno i otvoreno manji bh. entitet naziva državom. Kakav je Vaš stav po ovom pitanju?

VLASI: Dodik se potpuno vratio politici iz '91/'92. Izigrava novog Karadžića. Kao što se Vučić vratio izvoristima Miloševićeve politike iz tog vremena s ambicijom da bude svesrpski lider. Naravno, u novim okolnostima. Ali obojica računaju da je novo to što je njihova uzdanica Rusija nešto jača nego onda, a zapadne zemlje u izvjesnim problemima.

Kada su onomad proglasili "Republiku Srpsku" oni koji su taj cilj krenuli ostvariti zločinima, pa su završili pred licem pravde i dobili visoke kazne, oni su tu tvorevinu nazvali državom, a ne entitetom u sastavu BiH. Krajnji cilj je bio da se takva RS pripoji Srbiji. I za sve to imali su Miloševićevu podršku, oružje i svaku drugu podršku JNA i Srbije. Danas Dodik za to ima Vučićevu podršku, a računa i na Rusiju.

Sadašnja RS je entitet u okviru BiH, kao rezultat Dejtonskog sporazuma i to je jedino legitimno stanje. Dodik priziva duhove krvave prošlosti, a to nije dobro ni za bosanske Srbe, ni za RS.

A što se Kosova tiče, nemaju oni šta tu rješavati. Kosovo je neovisna država i ta se činjenica u pogledu srpskih ambicija ne može promijeniti. Vučić to dobro razumije. Razgovara se o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Pitanje Kosova, baš kao u Miloševićevo vrijeme, potežu kao metaforu za pozivanje na srpsko jedinstvo.

 

Vučić je poručio da će nastaviti da se bori kako bi se izvuklo maksimalno za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali da neće pristajati na bilo kakve ucjene. Na šta je ovdje, po Vašem mišljenju, mislio Vučić?

 

VLASI: Vučić ništa novo ne nudi za Kosovo. I nema šta. Ono maksimalno što je već dato kosovskim Srbima sadrži "Ahtisarijev plan", a to je ugrađeno i u Ustav Kosova. Lokalnu vlast u kojoj većinu obnašaju Srbi, uz ravnopravni tretman sa svim drugim opštinama. Od deset takvih, u šest živi i manje od hiljadu Srba. Ali, eto, neka.

U Skupštini Kosova od 120 poslanika, Srbi imaju 10 mjesta koja funkcioniraju isključivo po nalozima iz Beograda, a ne svoje izborne baze. Srpski manastiri uživaju punu zaštitu i samostalnost. U Vladi Kosova tri ministra su Srbi. E, na kraju priče, Vučić bi da u srpskoj javnosti to prihvate kao svoj uspjeh i eto - zaštitio je kosovske Srbe. A oni su zaštićeni jer ih niko ne dira i naša ih država štiti kao i druge građane. Uostalom, država to mora činiti. Srbi su na Kosovu bolje zaštićeni, nego li Albanci u Srbiji.

 

Kako tumačite izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koji je u Banjaluci poručio da RS nema svoju vojsku, ali da je ima srpski narod?

VLASI: Vulin je Vučićev glasnogovornik za puštanje u eter izjava za testiranje. Da se vidi kakve će biti reakcije. Takvo je bilo i ono s nebuloznom tezom o "razgraničenju" između Srba i Albanaca, da bi Vučić na kraju kazao da je njegov plan o Kosovu proposal. Ovo što je Vulin provalio za vojsku, je kao onomad što je Srbima ponuđena JNA. Sada se Vojska Srbije nudi kao vojska svih Srba. Dakle, ništa novo.

 

(Vijesti.ba)