.

 

 

 

 

 


.

Za narednu sedmicu je najavljen novi sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH.

Uoči formiranja vlasti, još je uvijek nepoznato šta će biti sa Godišnjim nacionalnim planom koji je ključan za aktivaciju MAP-a. Podsjetimo, i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su rezolutno tvrdili kako neće dati svoj potpis Zoranu Tegeltiji kao mandataru dok ne bude potpisan Godišnji nacionalni plan.Lider SNSD-a Milorad Dodik, međutim, najavljuje promjenu politike i poručuje da na aktivaciju MAP-a ne pristaje. - Već od aprila SNSD će promijeniti svoju politiku učešća u vlasti na bh. nivou, ako ne bude formirano Vijeće ministara BiH - kaže Dodik i ponavlja da je bezrazložno i nepotrebno odugovlačenje s formiranjem Vijeća ministara BiH.Naveo je da je važno da politička reprezentacija iz Republike Srpske u Sarajevu bude sveobuhvatna i da djeluje jedinstveno.- Ako ne uđemo zajedno u vlast, spremni smo da radimo na konsenzusu o važnim pitanjima. Јedno takvo je MAP koji forsiraju Bošnjaci - istakao je Dodik.
 
On je naglasio da je stav SNSD-a o vojnoj neutralnosti jasan i da ova partija neće glasati za aktivaciju MAP-a, koji, kako je rekao, forsiraju Bošnajci umjesto forsiranja formiranja Vijeća ministara.- Nećemo ući u formiranje komisija dok god se ne formira Vijeće ministara. Smatramo da od aprila SNSD mijenja svoju politiku djelovanja na bh. nivou ako ne bude formirano VM - naveo je Dodik.Lider SDA Bakir Izetbegović danas je pak izrazio nadu da će uskoro biti formirano Vijeće ministara BiH.- Svi se slažu na ne treba ucjenjivati, ali onda entitetski nivo kaže da BiH neće nastaviti NATO putem i uđe u sferu za koju nisu nadležni - kazao je Izetbegović te poručio da te stvari treba prevazići.Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da je vrlo teško prognozirati kada će novo Vijeće ministara biti formirano, kao i to koja će strana da popusti po pitanju aktivacije Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP).
 
– Posebno je komplikovano kad je u pitanju NATO, jer jednima je približavanje BiH NATO uslov za formiranje Vijeća ministara BiH, dok je drugima uslov da tog približavanja ne bude kako bi se Vijeće ministara formiralo. Ko će tu da odustane – ne znam. Suštinski, to je glavni problem, a ne nedostatak broja glasova u parlamentu, jer te tri stranke imaju potpunu većinu. Ko god da napravi korak unazad imaće problem sa svojim biračkim tijelom. Pokušaj pronalaženja nekog srednjeg rješenja, da svako tumači onako kako njemu odgovara, vrlo je težak jer će javnost uvijek postavljati pitanje o tome šta je dogovor oko MAP-a. Oko toga su se stvari zakomplikovale, oko tog pitanja su se te tri partije zapetljale i mislim da će vrlo teško naći izlaz iz toga – kaže Ivanić. (Vijesti.ba)