.

 

 

 

 

 


.

U nastavku današnje sjednice Doma naroda FBiH izabrano je

pet bošnjačkih i pet hrvatskih delegata u državni Dom naroda.Prema procedurama, glasanje je obavljeno tajno, na način da je Klub Hrvata izabrao hrvatske delegate, a Klub Bošnjaka bošnjačke. Delegati u Klubu Srba u državnom Parlamentu ranije su izabrani u Narodnoj skupštini RS. Na osnovu rezultata glasanja na današnjoj sjednici kada su u pitanju bošnjački delegati, najviše glasova dobila je lista SBB Fahrudin Radončić i to 5, a po tri glasa dobile su liste Jasmin Duvnjak, SDP BiH, SDA i Aljoša Čampara. To znači da će Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda činiti tri delegata iz SDA i to Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, te delegat iz SDP-a BiH Denis Bećirović i delegat SBB-a Fahrudin Radončić.

Kada su u pitanju rezultati glasanja za hrvatske delegate, po tri glasa dobile su liste Tomislav Martinović, Damir Džeba, Ivo Tadić, DF i HDZ, a dva glasa dobila je lista Ilija Nakić. To znači da će u naredne četiri godine Klub Hrvata u Domu naroda BiH činiti četiri delegata iz HDZ-a BiH i to Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš Bariša Čolak, te Zlatko Miletić iz DF-a.  

Podsjećamo, na osnovu izbora u parlamentu RS u Klub Srba u Domu naroda BiH sjediće četiri delegata iz SNSD-a i to Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović, te Mladen Bosić iz SDS-a.


(Vijesti.ba)