.

 

 

 

 

 


.

Ponosan sam činjenicom da moja nominacija na ovaj položaj pokazuje koliko moja zemlja cijeni raznolikost.

Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A Bosna i Hercegovina upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske ko-egzistencije, rekao je Nelson pred Senatom.Novomenovani ambasador SAD-a u Eric George Nelson doputovao je danas u glavni grad Bosne i Hercegovine. On će dužnost ambasadora preuzeti od dosadašnje američke ambasadorice Maureen Cormack.

Prve poruke    Uoči svog dolaska u BiH Nelson je uputio poruku građanima BiH kazavši, između ostalog, da će SAD nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje. Nelson je govorio na bosanskom jeziku. 

 „Kao unuk slovačkih i skandinavskih imigranata, ponosan sam na raznolikost koja je SAD učinila velikom nacijom. Također sam ponosan što sam javni službenik koji je prvo predstavljao svoju zemlju kao volonter mirovnog korpusa u Liberiji, a posljednjih 30 godina kao diplomata. Radujem se posjeti zajednicama širom BiH kako bih se upoznao sa historijom, kulturom i raznolikošću vaše prelijepe zemlje i čuo kakvoj budućnosti se nadate za sebe i buduće generacije. SAD će nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji sigurnije i prosperitetnije zemlje, u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH. Hvala vam na pažnji i vidimo se uskoro“, poručio je ambasador SAD-a u BiH. 
 
Ko je Eric Nelson?  Nelson je karijerni (nestranački) diplomata u State Departmentu u rangu ministra-savjetnika (Minister - Counselor) sa 35 godina diplomatske karijere. Javnu službu je započeo kao volonter u Mirovnom korpusu u Liberiji (Zapadna Afrika). Diplomirao je na Univerzitetu Rice a magistrirao na Univerzitetu Teksas u gradu Austin. Dobitnik je 13 nagrada za službu, uključujući i nagrade za tehnologiju, inovacije te međureligijski dijalog. Tečno govori Španski, Njemački i Italijanski. Služio je u Kostariki, Pakistanu, Italiji, Meksiku, Dominikasnkoj Republici te u konzulatima SAD u Frankfurtu i Minhenu. Nelson je potomak slovačkih i švedskih imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova majka Eleanor radila je kao učiteljica u Teksasu a otac Herbert je bio službenik koji je korporativnu karijeru zamijenio decenijama filantropskog i rada za zajednicu.
 
Kakvi su stavovi Erica Nelsona i koliko poznaje BiH?   Nelson je prije potvrde imenovanja saslušan pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata. Prilikom saslušanja otkrio je svoje poglede i planove za rad u Bosni i Hercegovini.
Donosimo dijelove njegovog izlaganja na saslušanja održanom u oktobru 2018. - Ponosan sam činjenicom da moja nominacija na ovaj položaj pokazuje koliko moja zemlja cijeni raznolikost. Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A Bosna i Hercegovina upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske ko-egzistencije.
 
Ako me Odbor potvrdi, ja ću ponosno voditi lojalan i uspješan tim naše misije u Bosni. Sjedinjene Države su bezbjednije i prosperitetnije kada je i Evropa stabilna i prosperitetna. Kada je 100 hiljada ljudi u BiH poginulo u ratu, a dva miliona ih izbjeglo iz bosanskog rata, Sjedinjene Države su intervenirale silom i diplomatijom, kako bi se taj rat okončao. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države će ostati čvrsto odlučne da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH. 23 godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jest integracija u Euro-Atlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo poličara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju daleko ispred ključno potrebnih reformi.
 
Ako budem potvrđen na položaj, ja ću rad američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta. Slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH. Reforme su ključne u cilju smanjenja poreza, poboljšanja u polju otvaranja malih i srednjih biznisa, kao i privatiziranja mastodontskih javnih poduzeća. Ako budem potvrđen, vršit ću pritisak da se ispune i poštuju standardi koji će osigurati da BiH postane istinski privlačno odredište za američkio ulaganje i izvoz. Takodjer – ako budem potvđjen na položaj, promovirat ću efikasnu vladu, i vladavinu i poštivanje zakona. Na veliku žalost, organizacija Transparency International Bosnu i Hercegovinu ocjenjuje jednom od nakorumpiranijih zemalja u cijeloj Evropi. Ja ću stoga nastaviti odlučna nastojanja američke ambasade da se poboljša transparentnost u vladi, kao i odgovornost zvaničnika.
 
Kada lokalne institucije ne uspiju ili ne mogu reagirati, ili kada se prijeti miru i stabilnosti, ciljane američke sankcije uvijek mogu biti efikasan lijek za to. Naš prirotet će biti poboljšanje sigurnosti; u tom smislu će Sjedinjene Države nastaviti borbu protiv zlih stranih utjecaja, nasilnog ekstremizma, one će jačati provodjenje zakona, i pomoći u jačanju granica BiH. Ta zemlja je naš partner u borbi protiv terorizma, i ima svoje trupe u okviru naše vojne misije u Afghanistanu. Sjedinjene Države čvrsto podržavaju napredak BiH ka članstvu u NATO savezu, i uvodjenje demokratskih ideala i vrijednosti. Ja ću takodjer pritisnuti vlasti BiH da uveliko poboljšaju stanje ljudskih prava. Predsjednik Trump je izjavio u Varšavi prošle godine: “Mi, više od svega, cijenimo dostojanstvo svakog ljudskog života, mi štitimo prava svakog čovjeka, mi s drugima dijelimo nadu da će svaka duša na zemlji jednom živjeti u slobodi.”
 
Sjedinjene Države će u BiH potaknuti napredak demokracije promocijom slobode medija, vjerskih sloboda, i reforme obrazovanja. Ja ću se boriti i za preuzimanje odgovornosti za zločine iz prošlosti, i za tretiranje svih gradjana jednakima pred zakonom. 
Nama je potrebno jako partnerstvo da bismo pomogli BiH da ostvari stvarni mir i napredak. Ako budem potvrđen na ovaj položaj, ja ću pomagati u povezivanju civilnog društva, privatnog sektora, uz pomoć naših evropskih partnera. Jedva čekam da počnem raditi sa svim liderima u BiH, koji dijele naše ciljeve i koji su spremni da unište korupciju i provedu potrebne reforme. Gospodine Predsjedavajući, zahvaljujem se Odboru, i ostalim članovima Kongresa za neprekinuti interes za Bosnu I Hercegovinu."  Senat je Nelsonovo imenovanje odobrio putem tzv. Glasovnog glasanja (Voice vote) 02. januara 2019. godine.               (Vijesti.ba)