.

 

 

 

 

 


.

Jedna od tema koja je u posljednje vrijeme privukla dosta pažnje regionalne, 

posebno evropske javnosti, jeste opasnost od sve većeg kineskog utjecaja u zemljama Zapadnog Balkana. Tena Prelec, stručna saradnica na Evropskom institutu pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSE), kazala je za Vijesti.ba kako Kina investira u veliki broj zemalja i regija, te da je bila aktivna u Africi i Latinskoj Americi prije nego što je usmjerila pažnju prema  Balkanu.

"Istina je da je jedan značajan dio kineskog OBOR-a (One Belt One Road initiative) usmjeren ka Jugoistočnoj Evropi, i mislim da je legitimno razmišljanje da zauzimanje tog "prostora" prije ulaska regije u EU može dovesti do određene prednosti za ovu zemlju", smatra Prelec.Ona dodaje kako je za razliku od evropskih zemalja kineski plan da dugoročno ostvari svoje interese na ovim prostorima.

"Ključno je u tom smislu razumjeti da je njihov način razmišljanja vrlo dugoročan za razliku od zapadnih investitora koji inače očekuju rezultate investicija u roku od jedne, dvije, pa maksimalno pet godina. Kina, kao i također neke arapske zemlje, kao što su naprimjer Emirati, imaju puno dugotrajniji pristup", kaže naša sagovornica. Prelec dodaje kako je njihov pristup vrlo pragmatičan, fokusiran na ekonomiju i dugotrajni utjecaj, ali ne toliko na političke svrhe, u smislu utjecaja na bilo kakve političke odluke.

"Većina kineskih "investicija" na Balkanu se sastoji od kredita, ne izravnih investicija. To je veliki problem, iako se u puno statistika to prikazuje kao investicija, zapravo je zaduženje. Osim toga što je dakle upitna dugotrajna vrijednost za srbijanski ili crnogorski budžet, ti krediti su vrlo netransparentni i predstavljaju mogućnost za korupciju", upozorava Prelec Ova doktorantica na Fakultetu za pravo, politiku i sociologiju Univerziteta u Sussexu dodaje kako je transparentnost veliki problem u kineskim investicijama općenito, ne samo na Balkanu.

"Kina se odbija priključiti OECD-ovom sistemu za kreditne izvještaje (Creditor Reporting System) ili "International Aid Transparency Initiative". Važno je razumjeti da je poticanje vladavine prava u regiji apsolutno ključna da bi se ojačala transparentnost domaćih institucija i da bi se suzbijao utjecaj aktera koji su spremni zaobilaziti pravila", navodi ona. Prelec zaključuje kako EU ne smije dozvoliti poticanje koruptivne prakse.

"U dijalogu sa Kinom, ali i sa Rusijom također, mora se imati na umu da su Kinezi vrlo osjetljivi na nametanje zapada. Oni žele imati svoj pristup, postupiti na kineski način ("the China way"). Istovremeno, EU ne smije dopustiti da se potiču koruptivne prakse kroz netransparentne investicije, ako ozbiljno shvata svoju politiku promoviranja vladavine prava kroz EU uslove. U tome se sastoji, po meni, jedan diplomatski izazov što se tiče EU - kineskih odnosa na Balkanu", zaključila je Tena Prelec.

(Vijesti.ba)