.

 

 

 

 

 


.

Čovićev pakt s Dodikom neće zaštititi Hrvate u Bosni i Hercegovini i neće toj zemlji,

našoj prvoj susjedi, osigurati europski put, stabilnost i prosperitet, kaže u intervjuu za Vijesti.ba bivša hrvatska premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Hrvatske Jadranka Kosor. Na početku razgovora, možete li se još jednom osvrnuti na proslavu neustavnog dana RS, kojoj su u Banjoj Luci 9. januara prisustvovali i čelnici HDZ-a BiH, predvođeni Draganom Čovićem, ali i smijenjeni ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio? Kako ste vi vidjeli cijeli taj događaj?

KOSOR: Nadrealno mi je to djelovalo. I kao bivšoj predsjednici Vlade RH, i kao pravnici, i kao bivšoj ministrici hrvatskih branitelja, i kao građanki Republike Hrvatske, Hrvatici. Sudjelovanje čelnika bilo koje stranke koja se načelno zauzima za europske vrijednosti i zaštitu Hrvata i hrvatskih interesa u BiH, teško je spojivo sa slavljenjem neustavnog dana i veličanjem zločinaca koji su u Hrvatskoj osuđeni zbog neprijateljskih djelovanja protiv hrvatskog naroda. To je ujedno bilo i slavljenje ideja Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu, iako je izabran u Predsjedništvo BiH i koji je odgovoran i za vrijeđanje biskupa Komarice, ali i čovjek koji je i dalje na crnoj listi SAD-a.

Hrvatska je članica NATO saveza, a Dodik mu se protivi, Hrvatskoj su SAD partner, a Dodik je tamo na crnoj listi. Unatoč svemu tome, za Dragana Čovića Dodik je jamstvo europskog puta BiH, iako je jedna od temeljnih vrijednosti EU vladavina prava koju Dodik, slaveći kao junaka npr. Mladića, naravno ne priznaje.

Mi iz Hrvatske imamo pravo na te činjenice upozoravati upravo zato što smo članica Europske unije, pa je logično bilo da se toj proslavi nitko od veleposlanika iz EU nije odazvao. Osim hrvatskog veleposlanika koji je, valjda, gledao što radi dojučerašnji član Predsjedništva BiH. Hrvatski dužnosnici osudili su veleposlanikov odlazak u Banju Luku, a u nazočnost Čovićevu se nisu htjeli miješati.

 

Njihov takav potez naišao je na brojne osude, kako iz BiH i Hrvatske, tako i iz međunarodne zajednice. Međutim, jedan od rijetkih koji je dao podršku Čoviću i zahvalio mu na prisustvu bio je lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Kako gledate na odnos Čović - Dodik i koliko je politika koju oni zastupaju opasna po BiH?

KOSOR: Čovićev odlazak na Dodikovu proslavu, na kojoj se odlikuju osuđenici za ratne zločine, osudili su mnogi, među ostalim i europarlamentarka Doris Pack, članica EPP-a i zastupnik u njemačkom parlamentu Juratović. Ali, nije poanta u osudama. Poanta je u činjenici da u politici mora postojati minimum vjerodostojnosti, vlastitog digniteta i poštovanja vladavine prava.

 

U društvu Čovića na prijemu u Banjoj Luci bio je i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je u Republici Hrvatskoj proglašen personom non grata. Da li je možda po tom pitanju puno ozbiljnije trebao reagirati i zvanični Zagreb?

KOSOR: Vulinova nazočnost samo je još jedna potvrda sudbinski čvrstih veza Republike Srpske i Vučićeve Srbije u koju Dodik odlazi na konzultacije. Krajnji cilj je ostvarenje projekta Velike Srbije u kojem je jedan od koraka učiniti Bosnu i Hercegovinu "trajno nefunkcionalnom", kako je to dobro primijetio neki dan kolumnist Jutarnjeg lista Robert Bajruši.

 

S obzirom na to da lider HDZ-a BiH za sebe često zna reći kako je "promicatelj europskih vrijednosti", da li je realno europskom vrijednošću nazvati prisustvo akademiji na kojoj je Ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a posthumno odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika počinjenih 1991. godine?

KOSOR: Dodjela odlikovanja ljudima koji su osuđeni za ratne zločine znači potpuno negiranje europskih vrijednosti, ali i ruganje Hrvatima koji su stradali na razne načine zbog zločinačkog djelovanja odlikovanog Slavka Lisice.

 

Ivan Del Vechio razriješen je dužnosti ambasadora Hrvatske u BiH. No, da li je Hrvatska, kao članica EU, osramoćena ovakvim potezom svog diplomate?

KOSOR: Hrvatska, kao članica EU, ne može i ne smije imati dvostruka politička i diplomatska mjerila. Mi moramo dijeliti politiku EU u temeljnim stvarima pa se jednako, kao i druge članice EU, ponašati i u odlukama o dolasku ili nedolasku na proslavu neustavnog dana RS. Postupak veleposlanika saniran je njegovim razrješenjem, ali ostaje šutnja oko postupaka Dragana Čovića. Nisam, međutim, u Hrvatskoj usamljena u stajalištu da Čovićev pakt s Dodikom neće zaštititi Hrvate u Bosni i Hercegovini i neće toj zemlji, našoj prvoj susjedi, osigurati europski put, stabilnost i prosperitet.

 

(Vijesti.ba)