.

 

 

 

 

 


.

Punopravno članstvo u NATO savezu Bosni i Hercegovini bi, 

osim izuzetno bitnog „sigurnosnog kišobrana“, donijelo i brojne političke i ekonomske benefite, smatra direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.U razgovoru za Vijesti.ba, Hadžović ističe kako bi našoj zemlji, između ostalog, članstvo u Alijansi povećalo kreditni rejting, te bi stoga imala pristup znatno jeftinijim kreditima na svjetskom tržištu.

 - U svim zemljama članicama NATO-a povećan je broj stranih investicija jer su pod okriljem grupacije koja im garantuje da će sigurnosni rizik prilikom investiranja u te zemlje biti sveden na minimum. Stoga se strani investitori lakše odlučuju da ulažu u te zemlje, jer im je najbitnije da je zemlja sigurna, stabilna, ali i ko je garant te stabilnosti - rekao je Hadžović.S obzirom na to da NATO vojnu industriju razvija za vlastite potrebe, nastavlja naš sagovornik, Bosni i Hercegovini otvaraju se mogućnosti i da se uključi u taj veliki biznis vezan za namjensku i vojnu industriju.
 
- Kada ste u NATO-u, svakako da možete računati i na podršku ostalih partnera u oblasti tehnologije. Kada ste na tržištu NATO-a, postajete dio ekonomskog prostora koji vam daje mnogo veće mogućnosti za plasman svojih proizvoda iz namjenske, vojne, ali i drugih industrija - poručuje Hadžović.Napominje kako ne treba zaboraviti i da sve ima svoju cijenu, ali je dosadašnja praksa ipak pokazala da su izdvajanja manjih zemalja za članstvo bila znatno manja, nego koristi koje su ostvarivale.

 - Učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama pod okriljem NATO-a sada uglavnom sponzorišu naši partneri, ali će se to vjerovatno morati promijeniti u nekom budućem periodu, pa ćemo te troškove morati preuzeti na sebe - potcrtava Hadžović.Troškovi će svakako porasti, dodaje, ali su benefiti i dalje na strani posebno manjih zemalja, koje, naročito u smislu političkog imidža, dobijaju puno.
 
- Svakako, kada ste u jednom tako privilegovanom krugu zemalja koje su dio najvećeg vojno-političkog saveza, to se reflektuje i na vašu ekonomiju. Praksa je dosad pokazala da su sve zemlje, posebno one koje su se NATO-u priključile 1999. i 2004., povećale svoje ekonomske kapacitete - naglašava Hadžović. Priliv investicija u tim zemljama, navodi, uvećan je za dva ili čak tri puta nego u prethodnom periodu.
 
- Nažalost, Hrvatska i Albanija to nisu osjetile u tolikoj mjeri, jer su se NATO-u priključile u vrijeme ekonomske krize. Ali, evo, ipak vidimo da su i Hrvatska i Albanija veoma atraktivne za ulaganja i strane investicije - dodaje Hadžović. Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva pokazuju da su sve zemlje i ekonomski prosperirale, te da nisu morale izdvajati ogromna sredstva kako bi razvile svoje vojne i sigurnosne kapacitete, već su se u značajnoj mjeri mogle osloniti i na podršku partnera.
 
- Recimo, možete poput Crne Gore očekivati da vaše nebo čuva Italija ili neka druga zemlja članica. S druge strane, i vi njima izlazite ususret s kapacitetima kojima raspolažete, a BiH bi tu najviše mogla ponuditi jedinstvene kapacitete u uništavanju minskih eksplozivnih sredstava, koje je izgradila dugogodišnjim deminiranjem svoje teritorije - zaključuje Hadžović u razgovoru za Vijesti.ba.

 
D.K.
 
(Vijesti.ba)