.

 

 

 

 

 


.

Novinar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela Elvir Bucalo

pozdravio je zajedničku izjavu u kojoj su članovi Predsjedništva BiH izrazili opredijeljenost da do 31. decembra budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU."Bio sam blagi optimista kada sam čuo prvo obraćanje sadašnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i njegovih kolega kada su preuzeli tu funkciju. Ovim se potvrđuje da je predsjedavajući mislio to što je rekao, te se se počelo ostvarivati ono što je obećano. Nadam se da će ostvariti i drugo obećanje, odnosno da će trojica članova Predsjedništva BiH spakovati kofere, ponijeti svoje izjave i dobru volju, te otići u Brisel i sve to izložiti u evropskim institucijama, jer su nam one najbliži sagovornik", kaže Bucalo za Vijesti.ba.On ističe da su evropske integracije zajednički interes ne samo naroda iz kojih dolaze članovi Predsjedništva BiH, nego i svih građana ove države.

 "BiH nema druge budućnosti nego evropsko članstvo", konstatuje naš sagovornik.Ovaj ugledni novinar naglašava da, sudeći po dosadašnjem iskustvu, zvaničnici EU uvijek se obraduju bilo kakvim pozitivnim pomakom u BiH.
 
"Oni uvijek stanu iza onoga što u našoj državi barem miriše na pomak u pravcu reformi, funkcionalne države, vladavine prava, te evropskih integracija, a prije svega, usvajanja evropskih opšteprihvaćenih civilizacijskih standarda", navodi Bucalo.Nada se da će kolektivni šef države uspjeti da napravi iskorak ka članstvu u EU, tim prije što njemačko-britanska inicijativa gubi na snazi i što je reformska agenda samo djelimično provedena.
 
"Za nadati se da će uroditi plodom ovo što ima naznaku američko-njemačke inicijative, koja je usmjerena ka stabilizaciji ne samo BiH, nego i cijelog Zapadnog Balkana, te da će pozitivne snage, kako u BiH, tako i iz vana, dovesti do toga da naša država prije svega dobije kandidatski status tokom naredne godine, te da u dogledno vrijeme počnu dugo očekivani i prijeko potrebni pregovori sa EU o nekom budućem članstvu", konstatuje naš sagovornik. S druge strane, on upozorava na disonantne tonove koji dolaze sa različitih strana u Predsjedništvu BiH kada je u pitanju članstvo u NATO-u. 
 
"Predsjedavajući Milorad Dodik u svom prvom obraćanju rekao je da će spriječiti sve što bude mirisalo na NATO integracije. S druge strane, iz vrha DF-a, koji je najbliži članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, dolaze najave kako će njegov rad biti fokusiran prije na NATO, nego na EU integracije", zapaža Bucalo.On ističe da je u vezi sa članstvom BiH u NATO savezu potrebno uradili mnogo i od strane ove vojne alijanse i od strane naše države.
 
"Potrebno je BiH napraviti funkcionalnom državom, te shvatiti koje su prednosti članstva u NATO-u, kao i napraviti širu opštenacionalnu diskusiju o tome da li nam treba takva vrsta ujedinjenja", smatra Bucalo. Upravo zbog toga, članove Predsjedništva BiH poziva na prakticizam, koji je, kako tvrdi, iskazao i sam predsjedavajući Dodik. "Ostavite po strani teme oko kojih ne možete da se dogovorite, a fokusirajte se na one oko kojih očito postoji konsenzus", poruka je našeg sagovornika kolektivnom šefu države.

 
 
(Vijesti.ba)