.

 

 

 

 

 


.

Neshvatljivo je da Hrvatska dopušta da politika 

Bože Ljubića i njegova frustracija s izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dominiraju u Saboru - ističe potpredsjednik SDP-a BiH i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović.U razgovoru za Vijesti.ba, Lazović navodi kako se na taj način Sabor i Vlada Hrvatske upuštaju u argumentaciju koju su već diskreditirale Evropska unija i Brisel.

 - Brisel je u dva ili tri navrata poručio Hrvatskoj da je prioritet implementacija izbora u BiH, a da tek nakon toga na red dolaze izmjene Izbornog zakona - ali ne i u kontekstu prijedloga HNS-a i Bože Ljubića - kategoričan je Lazović.Naglašava da bi se Hrvatska konačno morala početi ponašati kao evropska država - da principi i standardi koji važe u EU i njoj budu putokaz kako i na koji način rješavati pitanja u BiH.Lazoviću je neshvatljivo i za svaku osudu ponašanje Hrvatske u vezi s izborom Komšića, koji je u Predsjedništvo BiH izabran u skladu sa zakonom.
 
- Ako su time nezadovoljni HDZ-ovi parlamentarci, onda nek u Evropskom parlamentu, Hrvatskoj, ali i u BiH pokrenu izmjene Ustava BiH i u tom kontekstu izmjene Izbornog zakona. Ali sve dok je važeći ovakav Izborni zakon, koji se naslanja na Ustav BiH, Komšićev izbor je legalan i legitiman - mišljenja je Lazović.Kako je kazao, ovdje se ne radi o diskreditaciji Komšića kao pojedinca, već se pritiskom i jednom agresivnom diplomatijom pokušava promijeniti ustavni aranžman BiH stvaranjem uslova za daljnje dijeljenje države u kontekstu trećeg entiteta.
 
- Odbrana Komšića nije odbrana pojedinca, već koncepta na kojem treba počivati budućnost BiH, a to je građanska država s punim ljudskim i nacionalnim pravima na cijelom njenom prostoru, onako kako su organizirane i druge evropske države - poručuje Lazović.Naš sagovornik navodi da je politika HDZ-a dovela do smanjenja broja građana hrvatske nacionalnosti u BiH.
 
- Oni da se brinu za hrvatski narod, brinuli bi se i za hrvatski narod u RS-u. Međutim, dogovor Dodika i Čovića ide u potpuno drugom smjeru - dijeljenja prostora BiH na način da RS niko ne dira, a da se prostor FBiH dalje dijeli, što nije u interesu ni hrvatskog naroda, ni drugih građana - mišljenja je potpredsjednik SDP-a BiH.To su, dodaje, potezi koji će dovesti do usložnjavanja situacije u BiH, prouzrokovati velike nestabilnosti i dalje produbiti jazove između bh. naroda.
 
- BiH ne trebaju takve politike, već politike integracije koje će rušiti barijere i ograde koje su postavljene agresijom na nju - zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)