.

 

 

 

 

 


.

Vrijeme je da relaksiramo i unaprijedimo međudržavne veze Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Generalna je to poruka zvaničnom Zagrebu koju je prenio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović tokom razgovora sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, rješavanju otvorenih pitanja između dvije države, jačanju blateralne saradnje, posebno na polju ekonomije, infrastrukture i evropskih i euroatlanstkih integracija.

Bećirović je poručio da se odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju, jednakosti i ravnopravnosti u međudržavnim odnosima. Bećirović je istakao da je saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na temelju principa poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integritata od posebne važnosti za obje zemlje, kao i za stabilnost jugoistočne Evrope.

"Interes Hrvatske, kako ga vidim i kako ga vidi – uvjeren sam – velika većina ljudi u našoj zemlji, je da Bosna i Hercegovina bude prostor stabilnosti i članica Europske unije u jednom razumnom roku. A koliko će taj rok trajati to ovisi prvenstveno o Bosni i Hercegovini", kazao je Milanović.

I dok su se oko odnosa dvije zemalje složili, ocjene političkih postupaka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska se razilaze.

Denis Bećirović ocijenio je da se Dodik transformirao iz političke u sigurnosnu prijetnju.

"On mora biti zaustavljen u svojoj antidejtonskoj i antiustavnoj politici. Vrijeme je da to shvate svi i u Bosni i Hercegovini i van nje. Bolje je da se to prevenira nego da bude većih problema unutar Bosne i Hercegovine, ali naravno i unutar regije", upozorio je Bećirović.

Za Milanovića Dodik nije prijetnja, već sugovornik, doduše sklon neodgovornim i neozbiljnim ispadima. Milanović je konstatirao da takva neozbiljnost ugorožava odnose.

"Ako pođemo od toga da je sugovornik nužna kategorija gdje nema nikakvog afektivnog odnosa - a gdje da ga tražim, u Moldovi? Tamo nema bosanskih Srba ", kazao je Milanović.

Bećirović je, međutim, kazao nakon susreta s Milanovićem da Dodiku nije mjesto u vanjskoj politici. On je podsjetio da je uloga članova BiH Predsjedništva da poštuju Daytonski sporazum i Ustav svoje zemlje i da se bore za ravnopravnost i štite ljudska prava svih građana i naroda u BiH.

"I u tom smislu očekujem da će Predsjedništvo BiH sarađivati sa predsjednikom Republike Hrvatske. A kada je riječ o ovim nižim nivoima vlasti kao što su entiteti – gospodin Dodik je, je li, entitetski predsjednik – on treba da sarađuje sa unutrašnjim administrativno-teritorijalnim jedinicama, kada je to u skladu sa Ustavom BiH. A ovaj nivo međudržavnih odnosa, to je nadležnost Predsjedništva“, podjetio je Bećirović.

Milanović je na to samo kratko kazao da se slaže. Na novinarsko pitanje bi li bilo primjerenije i bolje da su u posjet došla sva tri člana Predsjedništva BiH, Milanović je kazao kako je "problem gospodin Komšić i način kako je izabran" i ponovio svoje kritike na račun člana BiH Predsjedništva iz hrvatskog naroda Željka Komšića da nije izabran glasovima BiH Hrvata.

Bećirović je tim povodom kazao kako su njegovi kolege "legalni članovi predsjedništva BiH".  (Vijesti.ba)