.

 

 

 

 

 


.

Mladi NiP-a reagovali su na izjave člana Predsjedništva SDA Harisa Zahiragića koji je izjavio da bi Bošnjaci mogli tražiti i nove prijatelje

u svijetu, pa i u Kini i Rusiji.  Mladi Naroda i Pravde u potpunosti odbacuju navode Harisa Zahiragića, člana Predsjedništva SDA, o potrebi Bošnjaka da strateško partnerstvo grade, između ostalog, i sa Putinovom Rusijom.

Gostujući na Face televiziji Haris Zahiragić iznio je, prema stavu Mladih Naroda i Pravde, neutemeljene i strateški katastrofalne tvrdnje o potrebi i namjeri Bošnjaka da partnerstvo grade, između ostalih, i sa Putinovom Rusijom, navodi se na početku reakcije Mladih Naroda i Pravde.

„Prvo nam je važno ukazati na činjenicu da Haris Zahiragić ni na koji način nema mandat da govori u ime Bošnjaka niti u ime bilo koje druge institucije ili organizacije izuzev SDA čiji je član i dio najužeg rukovodstva. Zahiragić vanjsku politiku svodi na opredjeljenje jednog naroda a ne institucija države, ali to nimalo ne iznenađuje s obzirom na to da smo svjedočili da najviši zvaničnici SDA vanjsku politiku BiH shvataju kao lično vlasništvo uskog kruga ljudi a ne države Bosne i Hercegovine i njenih institucija“, kaže se u reakciji.

Dalje, Mladi Naroda i Pravde ukazuju da Bosna i Hercegovina jasno vidi svoje strateške partnere i da među njima nema Putinove Rusije koja skoro godinu dana razara Ukrajinu.

„Strateško opredjeljenje BiH potvrđeno je i kroz susrete najviših zvaničnika, od ministra vanjskih poslova, preko članova Predsjedništva BiH do predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Oni su u proteklih nekoliko dana razgovarali sa ključnim ljudima UN-a, SAD-a, Evropske unije, Njemačke, Turske… SDA ima pravo da se profilira kao proruska stranka, ali nema mandat da govori u ime cijelog jednog naroda. Targetiranje najviših zvaničnika prijateljskih zemalja od strane SDA huškača koje direktno kontrolira SDA i ove izjave Harisa Zahiragića govore o jednom zaokretu kod SDA koji je krajnje štetan ali je barem sada potpuno javan“, kaže se na kraju saopćenja Mladih Naroda i Pravde.

Na ovo saopćenje reagirala je SDA, koja navodi da je trasirala evropski i NATO put i čvrsto ostaje na njemu, za razliku od „pridobijenih“ NIP-ovaca.

Saopćenje SDA prenosimo u nastavku:

- Kadrovi SDA u institucijama Bosne i Hercegovine, zajedno sa drugim predstavnicima probosanske politike, trasirali su evropski i NATO put naše države i SDA čvrsto ostaje na tom putu.

Pokušaj Elmedina Konakovića i Denisa Zvizdića, NIP-ovaca „pridobijenih“ od politike HDZ-a, da izjavu Harisa Zahiragića, za koju je više puta naglašeno da je lični stav i koja je izrečena u u kontekstu mogućnosti novog nametanja diskriminatornog izbornog zakona od strane Visokog predstavnika, predstave kao zaokret u politici SDA i Bošnjaka, samo je jedan u nizu spinova čiji je cilj jasan.

Na taj način Konaković i Zvizdić žele da se dodatno dodvore radikalnim krugovima iz Zagreba i nekim islamofobnim strankama u EU, koje žele Bošnjake prikazati kao „radikale“ i „strani element u Evropi“.

Istovremeno s tim dodvoravanjem, svakodnevno moljakaju Visokog predstavnika da ponovo interveniše u Ustav i Izborni zakon, da dodatno ojača HDZ, ignoriše volju Kluba Bošnjaka, a NIP i njihove koalicione partnere dekretom uvede u Vladu Federacije.

Umjesto što svakodnevno u javnost plasira spinove i neistine, Konaković je dužan da bh. javnosti, ali i pravosuđu, odgovori na ozbiljne optužbe da je, kako on to voli reći, „završavao“ i „odrađivao“ delagata u Domu naroda PFBiH Muju Puzića i zastupnika u Skupštini BPK Nijaza Musića nudeći im pozicije i druge usluge.

S druge strane, Denisa Zvizdića, u pauzama rada na građevinskim tenderima po Sarajevu, proteklih dana očigledno muči nostalgija, jer mu se svaka izjava odnosila na SDA. Zvuči zaista nevjerovatno da neko ko je već dvije decenije na bitnim političkim funkcijama, ko je bio premijer Kantona Sarajevo, predsjedavajući Vijeća ministara, Predsjedavajući Zastupničkog doma u već dva mandata, bez imalo obraza i zadrške govori o „režimu“, „lošem sistemu“, ili „političkom dostojanstvu“.
(Vijesti.ba)