.

 

 

 

 

 


.

Bez Stranke demokratske akcije nije moguće

praviti jake i stabilne vlade u Bosni i Hercegovini. Na činjenicu da stranke nakon Općih izbora ne žele koalirati sa SDA uticao je međunarodni faktor, kazao je u razgovoru za BHRT predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. "Izbori su faktički završeni prije desetak dana, kada je završen izbor za klubove u federalnom Domu naroda. Neki su potrčali prije toga da prave koalicije, sporazume, dogovore. Mi insistiramo na tome da nije moguće bez SDA napraviti, akcentiram, stabilne vlade. Jake, kompetentne vlade, od kantonalnog nivoa, preko federalnog do države. Da li će se u Federaciji moći ikako to uraditi bez SDA - sumnjam", kazao je Izetbegović u emisiji BHT1 uživo.

Uprkos izbornom rezultatu stranke, u javnosti se stiče dojam da niko nije želio koalirati sa SDA. Izetbegović smatra da je na to uticao međunarodni faktor.

"Glasovi za SDA, DF i još nekoliko manjih stranaka predstavljaju više od polovine volje Bošnjaka ili patriotski orijentiranih građana koji glasaju za probosanske stranke. Kad saberete rezultat SDA i DF-a, on je jači od onoga što su uradili Jedanaestorka ili Osmorka. Mislim da je tu u velikoj mjeri kumovao međunarodni faktor. Jedna čudna stvar u kojoj se nisu bavili SNSD-om i njihovim predsjednikom Miloradom Dodikom onako kako je zaslužio poslije svega što je radio u zadnjoj deceniji. Zatim način na koji su se bavili HDZ-om, HNS-om i gospodinom Draganom Čovićem, da pomognu tu stranku i da je podignu na poziciju s koje ona može, recimo, narediti da DF ne može da uđe u vlast. A zatim napad na SDA, podjela probosanskog bloka i uporni rad na tome da se taj blok podijeli i da ne uđe kompletan u vlast. Zašto su to radili, to je pitanje za njih", istakao je Izetbegović.

Lider SDA je još jednom pozvao na formiranje jedne snažne probosanske koalicije, čiju okosnicu bi činile SDA, DF i SDP.

"Da tako kažem, jedna "semafor" koalicija, s tim da ja ne mislim da bi taj probosanski blok ušao tu da se 'bori' dalje sa HDZ-om i SNSD-om. U ovom času imamo jedan momentum. Rusima ne ide dobro u Ukrajini, Dodik se smiruje, u velikoj mjeri je i hrvatski faktor smiren s ovim odlukama. Dakle, na liniji toga povući snažno naprijed Bosnu i Hercegovinu ka članstvu u Evropskoj uniji, ka članstvu u NATO-u, ka stabilizaciji prilika. Ali biti zajedno, ne dozvoliti da nas podijele na ovaj način da se energija okrene u borbu sa SDA, sa pobjedničkom strankom. Trebalo je pobjedničke stranke SDA i DF uključiti, sa referentnim i iskusnim kadrovima. Svako je trebao od ta četiri ministarstva dobiti po jedno. SDA, DF, SDP i neko četvrti iz Osmorke. Da ta energija ide u borbu za Bosnu i Hercegovinu. To je ustvari problem ovoga što se radi i što stranci rade. Što unose podjelu i dijele taj blok, što izbacuju dvije snažne patriotske komponente iz tog bloka", kazao je, između ostalog, predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za BHRT.  (Vijesti.ba)