.

 

 

 

 

 


.

"Odbila je pruženu ruku kolega iz Predsjedništva BiH, veličanje ratnih zločina politički trend u RS-u!" 

Očito je veličanje i slavljenje ratnih zločinaca i ratnih zločina postao trend i politika djelovanja u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u pojedinim južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kojima vidno smetaju sudski utvrđene činjenice od strane Međunarodnog krivičnog suda iz Haaga, poručio je Alkalaj. 

Iz Kabineta predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović danas su upućene teške optužbe na račun ambasadora Svena Alkalaja, stalnog predstavnika BiH pri UN-u.

Optužili su ga da je njegov govor na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a posvećenog izvještaju o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale "nije dobio konsenzus u Predsjedništvu BiH", da je bio "neprihvatljiv i manipulativan jer činjenično i terminološki ne odražava stvarno stanje", te da Alkalajevo obraćanje "predstavlja percepciju samo jednog naroda kako o ratnim događajima, tako i u procesima u okviru dejtonske BiH".

Večeras je stigao i Alkalajev odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

U vezi informacije objavljene u sredstvima informisanja u bh. entitetu Republiku Srpska (RTRS i drugi) povodom održavanja sastanka Vijeća sigurnosti UN, posvećenog izvještaju o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale i obraćanja Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na pomenutom sastanku koje je okarakterisano kao neprihvatljivo i manipulativno od strane kabineta Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obavještavamo javnost o sljedećem:

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN u New Yorku sačinila je prijedlog obraćanja ambasadora Svena Alkalaja, Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u na temelju informacija, dobijenih putem Ministarstva vanjskih poslova BiH od Ministarstva pravde BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te Suda BiH i Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa ranije uspostavljenim procedurama. Iz toga proizlazi da navedene institucije i njihovi elementi na temelju kojih je sačinjeno obraćanje Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine na sjednici Vijeća sigurnosti, također, manipuliraju činjenicama. Očito je veličanje i slavljenje ratnih zločinaca i ratnih zločina postao trend i politika djelovanja u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u pojedinim južnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kojima vidno smetaju sudski utvrđene činjenice od strane Međunarodnog krivičnog suda iz Haaga.

S obzirom da govor ne sadrži nikakve proizvoljne ili političke ocjene, već navodi jasne i sudski utvrđene činjenice, očigledno je da kabinet predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović, ne želi da prihvati pruženu ruku iz druga dva kabineta u vezi usaglašenog nastupa u Vijeću sigurnosti UN-a, čime svjesno devalvira nastup Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.  (SB)