.

 

 

 

 

 


.

Okružni sud u Sarajevu osudio je na smrt strijeljanjem Sulejmana Opačinu i Ibrahima Imamovića,  bivše službenike Rudnika Breza. 
Juče je Veliko vijeće Okružnog suda u Sarajevu pod predsjedništvom Dobrile Dučić izreklo kaznu smrti strijeljanjem Sulejmanu Opačinu i Ibrahimu Imamoviću, bivšim službenicima Rudnika Breza zbog krivičnog djela pljačke, dok su trojici ostalih službenika ovog rudnika izrečene kazne strogog zatvora od kojih najteža Mustafi Salčinoviću – u trajanju od 20 godina.
 
Javni tužilac je optužio Ibrahima imamovića, šefa obračunske kancelarije i isplatničara jame „Goruša“ i separacije rudnika Breze, Mustafu Salčinović voditelja obračuna bolesničkih lista i knjige hranarine, Sulejmana Opačina isplatničara jama „Izbod“ i „Grabovnik“, te Saliha Bašića, isplatničara prometa „Komunalne“ da su se u septembru 1054. godine sporazumjeli da prilikom izrade mjesečnih rekapitulacije za pomenute objekte rudnika, povećavaju ukupna primanja radnika i tako nastali višak novca prisvajaju i dijele. Pošto bi na osnovu tako prepravljenih rekapitulacija na blagajni podigli novac, višak bi odvajali i dijelili. Da zbirove rekapitulacije usklade sa mjesečnim isplatnim listama i time prikriju svoja djela, po završenoj isplati, u isplatne liste bi unosili zarade izmišljenih lica ili bi povećavali postojeća primanja radnika zavedenih u isplatne liste. U tim listama prepravljali su i nešto primanja kao i zbirove stranica. Na taj su način od septembra 1954. do juna 1955. godine prisvojili i podijelili 2,697.145 dinara.
 
Sud je pri izricanju kazne imao u vidu bezobzirnost optuženih prema imovini Rudnika i smišljeno izrađen plan i sistem pljačke. Interesantno je da su Opačin i Imamović bili u dobrom materijalnom stanju, pa su se ipak odlučili na ovakav „podvig“. Opačin je čak izjavio da od svoje zarade nije ništa davao kući, jer ga je otac izdržavao.Salčinović, Opačin, Imamović i Bašić osuđeni su i na kaznu konfiskacije imovine, te da nadoknade štetu rudniku Breza u iznosu od 2,697.145 dinara.     C.T.                  Sarajevo, oktobar, 1956.