.

 

 

 

 

 


.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu.

 Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje - rekao je Milanović novinarima u Požegi.  Izjava hrvatskog predsjednika, koja je suprotna politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza, stiže u vrijeme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju.

Rusija za povlačenje vojske, između ostaloga, traži jamstvo da se NATO neće širiti na Ukrajinu.

- Mislim da onaj ko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, neko sutra može naše ljude neko tamo poslati - objasnio je Milanović i dodao: - NATO je došao dovoljno na istok Evrope, cijeli život to gledam, cijeli svoj prokleti život, dosta je. Dok god sam predsjednik Hrvatske ja sam za to da se NATO više ne širi - kazao je Milanović i poručio da nema veze s Moskvom te da govori kao hrvatski predsjednik.

- U NATO se ulazi po političkim kriterijima. Ajmo dosta. Sutra će ući u NATO neka država, recimo Crna Gora... Ja kad nekoga primam u obitelj, želim znati tko je to. BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi. Hrvatska i Turska - rekao je.

'Ako nema dogovora, izbori se ne bi trebali održati'

Milanović je komentarisao političku situaciju u regionu i pregovore povodom Izbornog zakona u BiH, kazavši da “ako ne dođe do dogovora, izbori se ne bi trebali održati”.

“Ako ne dođe do dogovora, izbori se ne bi trebali održati, učinit ću sve da se ne održe. Možda to nije puno. Istovremeno, diplomatska grana famozne EU zagovara stojalište koje je ali potpuno oprečno hrvatskim nacionalnim interesima. Ne ulazim za tumača interesa bh. Hrvata, ali o njihovom stavu da se izbori u slučaju da ih se nastavi lagati i opstruirati ne održe“, kazao je Milanović.

Dodao je još da se radi o “sistemskoj opstrukciji”.

“Briselska birokracija, kontra. Točno vidiš sistemsku opstrukciju, koji tamo posjednu u Neumu dva dana predstavnike Hrvata i predstavnike SDA, bošnjačke strane. I onda vrše pritisak na Čovića da popusti. Svako popuštanje hrvatske strane, ne Čovića, znači propast. Doveden si do toga da si na rubu klisure, da tražiš milostinju”.

“I onda ko je kriv? Kriv je hrvatski element, zašto? Zato što stoji na putu uspjehu tih čatologa, inače bi se vratili na bijelom konju kao neko ko je riješio problem. Ali šta nudiš? Nudiš pokvarenu robu. Hrvatski predstavnici kažu: Varate i muljate nas godinama, ne možemo to potpisati”, kazao je Milanović.


(Vijesti.ba)