.

 

 

 

 

 


.

Švicarski list Tages-Anzeiger (TA) objavio je tekst o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem ga opisuje kao provokatora, uz naslov “Srećom nema atomsku bombu“.

“Milanović je svojevremeno bio socijaldemokrat, a kao premijer vodio je Hrvatsku u EU. Sada šef države usvaja populistički ton, udvara se ratnim zločincima i vrijeđa bosanske muslimane“, piše švicarski list.

List navodi da se Milanović ponaša kao provokator i da od izbora za predsjednika šalje provokacije u smjeru Bosne i Hercegovine. Spominje se njegova izjava “prvo sapun, onda parfem” te se konstatira da je u Sarajevu shvaćena “kao rasistička uvreda”.

Što se tiče Milanovićeve politike prema BiH, TA piše da “čak flertuje s idejom trećeg entiteta” te spominju njegovu nedavnu izjavu o tome da rata u BiH neće biti jer “nemaju leba jesti”, koju kvalificiraju kao “ciničnu”.

Kritikuje se i Milanovićeva odbrana Milorada Dodika.

“S vođom bosanskih Srba Milanović se očito dobro razumije. Nakon jednog susreta s Dodikom u Zagrebu krajem oktobra Milanović je rekao da je Dodik ‘najmanji problem’ u BiH. SAD gleda na to drugačije te su opasnog populista koji prijeti odcjepljivanjem RS odavno stavili na crnu listu”, piše TA.

Podrška hrvatskog predsjednika Dodiku “budi sjećanja na 1990-e godine kada je Franjo Tuđman na jednoj večeri na salveti skicirao podjelu Bosne sa Srbijom”.  saff.ba