.

 

 

 

 

 


.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman gostovao je u emisiji Hrvatskog radija gdje je komentirao situaciju u BiH. 

 

 On je komentirao zabrinjavajuće izvješće novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta koje je predstavljeno u medijima. Schmidt upozorava na to da se stanje u BiH opasno komplicira, da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo realna" mogućnost ponovnog sukoba. Tu je i Milorad Dodik koji prijeti odcjepljenjem.

Veto Kine i Rusije na izvješće visokog predstavnika za BiH

- Stanje u BiH je zabrinjavajuće i opasno onoliko koliko lideri sagledavaju to kao problem. Dobro ga je gledati kao opasnost jer to znači i predanost rješenju krize u BiH, kazao je Grlić Radman. Naglasio je kako je cilj i Hrvatske aktivno se angažirati kako bi se sačuvala integracije, cjelovitost, funkcionalnost i prosperitet BiH.

Radman ne vjeruje da će izvješće biti prezentirano jer postoji veto Rusije i Kine kojim se osporava legitimitet Christiana Schmidta. Dodao je kako se 90 posto tog izvješća odnosi na Dodika i na opasnost od njegovih najava odcijepljenja, a da problem Izbornog zakona nije dovoljno zastupljen.

Komunikacija s predsjednikom vezano za politiku prema BiH

Odgovarajući na pitanja kakva je komunikacija s predsjednikom Zoranom Milanovićem vezano za politiku prema BiH Grlić Radman je odgovorio kako su "sve poluge vlasti u izvršnoj vlasti" i da to treba imati na umu.

- Mi smo parlamentarna demokracija. Vlada već 5 godina aktivno radi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH, politički i materijalno, financijski. Nama je u interesu da Hrvati u BiH ostanu i da su zadovoljni svojim položajem. Zbog kompromisa prošlih 20 godina Hrvati u BiH su dovedeni u ovu situaciju i ne smijemo dopustiti pasivno gledati njihov nestanak. Utjecat ćemo za ono što se Hrvati bore - jednakopravnost, konstitutivnost i legitimno predstavljanje u kolektivnim tijelima, kazao je.

Pantovčak, kazao je nema neku ulogu, ona je protokolarna. Međutim, dobro je da se Pantovčak tu priklonio aktivnostima Vlade. Radi se o nacionalnoj politici i to pozdravljamo. "Aktivnosti Vlade su počele puno prije nego što je Zoran Milanović postao predsjednik i nakon što je on izgubio izbore 2015. godine", rekao je.

Schmidt neće predati izvješće, je li to popuštanje Rusiji?

- Postoje pravila. Bit će dva izvješća - EU-a i našeg stalnog predstavnika za BiH koje će snažno intonirati funkcionalnost BiH na načelima duha i slova Daytonsko-pariškog sporazuma i nužnost promjene izbornog zakona.

Ministar je komentirajući prijedloge da bi o izbornoj reformi u BiH trebali raspravljati predsjednici Hrvatske, Srbije i Turske s političkim čelnicima u BiH kazao kako su to prijedlozi predsjednika Milanovića "koji se sastaje s predsjednicima". Naime, Milanović se sastao i sa Miloradom Dodikom (op.a.).

- Put BiH je europski put, članstvo u NATO-u a mi kao članica gledamo da akteri u razgovorima budu oni EU i SAD, rekao je Radman. Za SAD je rekao da je puno angažiran.

Što točno treba učiniti?

Na pitanje 'Što točno treba učiniti kako bi se problem riješio?' Grlić Radman kaže: "Dogovorom osigurati legitimno predstavljanje da tročlano predsjedništvo bude refleksija BiH uz mogućnost implementacije presuda EU suda za ljudska prava te Ustavnog suda i slučaja Ljubić".

- To je sve moguće. Imate kombinaciju pridjeva bez imenica. Hrvat, Bošnjak, Srbin postaje - 'hrvatski', 'bošnjački', 'srprski' koji mogu birati predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda koji treba garantirati opstanak hrvatskog naroda u BiH, rekao je ministar. Prva runda razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, dodao je.

Vezano za izjave Milorada Dodika o raspadu BiH kazao je kako ne vjeruje da je to uopće moguće jer se mora poštivati međunarodno pravo. "Svaki presedan bi vodio u nove presedane. Onda bi se time ugrozio međunarodni poredak. Nikome nisu u interesu nesigurnost i novi sukobi", kazao je podsjetivši što su Hrvatska i BiH prošli devedesetih.


(Vijesti.ba)