.

 

 

 

 

 


.

Svoju zaprepaštenost snimcima brutalnosti na hrvatsko-bosanskoj granici od strane hrvatske policije medijima je prenijela Ylva Johansson, povjerenica Evropske komisije za unutrašnje poslove.  Nakon što su jučer objavljeni i emitirani rezultati višemjesečne novinarske istrage brojnih evropskih i regionalnih medija koji svjedoče o stravičnom nasilju i nehumanom postupanju hrvatske policije nad migrantima, oglasili su se brojni predstavnici međunarodne zajednice koji su od Hrvatske zatražili istragu i kažnjavanje odgovornih za ova zlodjela.

Reagirala je Evropska komisija koja je preko glasnogovornika Adalberta Jahnza saopćila da su "nasilje prema migrantima i tražiocima azila neprihvatljivi". On je novinarima rekao da se "Evropska komisija protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja jer je ono nezakonito i tražimo da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i provele mjere da se utvrdi da je bilo prekršaja".

Hrvatska je od Evropske komiisije od 2014. do danas dobila 177 miliona eura za "upravljanje migracijama", a prema pisanju Deutsche Wellea, ako se utvrdi da je oprema koja je financirana od EK korištena za kršenje zakona, Hrvatskoj bi mogle biti izrečene kazne, ili bi se moglo obustaviti daljnje financiranje ovoga projekta.

Svoju zaprepaštenost snimcima brutalnosti na hrvatsko-bosanskoj granici od strane hrvatske policije medijima je prenijela Ylva Johansson, povjerenica Evropske komisije za unutrašnje poslove.

"Neka od tih izvješća su šokantna i jako sam zabrinuta zbog njih jer čini mi se da ima naznaka o nekoj orkestraciji nasilja", kazala je Johansson i zatražila istragu.

Kazala je i kako "ima uvjerljivih dokaza da su zloupotrebljavana evropska sredstva koja EU daje članicama za upravljanje".

Za sutra je u Luksemburgu zakazan redovan sastanak ministara unutrašnjih poslova država članica EU i očekuje se da će nasilje hrvatskih policajaca nad migrantima biti jedna od glavnih tema.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, nakon što je proteklih godina energično demantirao dokumentirane navode svjetskih medija o nasilju nad migrantima i njihovom protivpravnom prebacivanju u Bosnu i Hercegovinu, kazao je da je već formirao istražni tim koji će na terenu provjeriti istinitost saznanja do kojih su višemjesečnim radom došli novinari nekih od najuglednijih evropskih medija.

(S. B./Agencije)  (SB)