.

 

 

 

 

 


.

Ivica Lučić postao je savjetnik ministra obrane Hrvatske Marija Banožića.  Lučić spada ne samo u prominentnije obavještajce stasale u režimu Franje Tuđmana, nego i u istaknute osobe sigurnosnog sektora bivše hrvatske paradržave u Bosni i Hercegovini, a bogato će iskustvo aktuelnom ministru davati besplatno, što su potvrdile obje adrese za Index.hr - dakle i MORH i Lučić.

Prvo citiraju MORH-ov mail: "Ivica Lučić imenovan je sukladno Zakonu o Vladi Republike Hrvatske posebnim savjetnikom ministra obrane na određeno vrijeme dok priroda posla to zahtijeva, a najkasnije do kraja mandata ministra obrane dr. sc. Marija Banožića. Ivica Lučić imenovan je posebnim savjetnikom za poslove iz djelokruga obrambenog resora koji se odnose na izrade analiza, davanje savjeta i mišljenja na pojedina pitanja, a posebno u području obrazovanja i razvoja iz djelokruga obrambenog sektora. Posebni savjetnik ministra obrane Ivica Lučić za dužnost koju obnaša ne ostvaruje novčanu naknadu."

Nazvali su i Lučića. Na upit je li novi savjetnik ministra obrane, odgovorio je kratko, ali i jasno:

"Je."

Otkad, ako nije tajna?

Od sredine srpnja.

A kako? Obično nema natječaja za savjetnike.

Nema natječaja za savjetnike. To je vezano za obrazovanje, za sveučilište novo.

Koje novo?

Pa imate sveučilište za sigurnost i obranu.

A vi radite na tome?

Ne, ne radim, nego sam tu... Ministar me... Znači, dogovorili smo se da mu pomognem u organizaciji toga, vezano za sveučilište. Dakle, u poslovima vezanim za visoko obrazovanje, odnosno sveučilište. To je sva priča.

Za koji novac?

Nema novca nikakvog, znači volonterski, besplatno. Ja radim u Hrvatskom institutu za povijest, ja sam državni službenik, ujedno sam redoviti profesor na zagrebačkom sveučilištu, a i general Hrvatske vojske. I smatram se, a i ministar smatra, da sam kompetentan i da bih mogao pomoć u tom smislu. Pogotovo u onom dijelu koji se tiče sigurnosti.
 

Lučić je do kraja razgovora potvrdio da je u obavještajnom sistemu od maja 1991. godine. Prvo, kaže, u Bosni i Hercegovini, a "odmah" i u Hrvatskoj: "Čim je rat eskalirao, mi smo uspostavili jednu saradnju, vrlo kvalitetnu, a onda sam osnivanjem HIS-a prešao u HIS. Bio sam i u Hrvatskoj vojsci tako da sam od samog početka bio u tom sigurnosno-obavještajnom sistemu", posvjedočio je Lučić.

Vodio je obavještajnu službu tokom krvave hrvatske avanture u BiH

Bio je značajna osoba u obavještajnom sistemu tokom hrvatske krvave avanture u Bosni i Hercegovini, o čijim se posljedicama može štošta ružnog pročitati i u haškim presudama, recimo u onoj hercegovačkoj šestorki. Osnovao je i vodio Sigurnosno obavještajnu službu Hrvatskog vijeća obrane, koju se baš i ne pamti po dobrom.

Slovio je kao osoba bliska pokojnom Miroslavu Tuđmanu, bivšem čelniku Hrvatske izvještajne službe, nekovrsne krovne službe koja je zasigurno bila dobro upućena u razne oblike državnog maltretiranja nepodobnih građana i medija. K tome, Lučić rado pokušava uvjeriti što širi auditorij da Tuđman i Slobodan Milošević nisu dogovarali podjelu BiH.

Ukratko, Lučić je idealan savjetnik ministra obrane u HDZ-ovoj Hrvatskoj.       (Index.hr)