.

 

 

 

 

 


.

Slovenski premijer Janez Janša izazvao je oštre reakcije muslimana nakon što je na svom 
Twitter nalogu podijelio objavu koja sadrži klevete protiv Kur’ana. Kritiziran u Sloveniji zbog pritiska na medije i slobode te poznat po svom oštrom odnosu prema imigrantima, premijer Janez Janša podijelio je post o Karlu Marxu i “Komunistički manifest”, Friedricha Engelsa, koji sadrži klevete protiv Kur’ana. Od 1. jula, 2021. godine, Slovenija će po drugi put predsjedavati Vijećem Europske unije. Vijeće je glavni donosilac odluka u EU te pregovara i donosi nove propise EU ili ih prema potrebi prilagođava.
 
Slovenski premijer Janez Janša je jučer na svom zvaničnom profilu podijelio post koji vrijeđa muslimane i time “podržao” mrzilačku usporedbu Komunističkog manifesta, a o kojoj se potom konstatira kako:  Nijedna druga knjiga, osim Kur’ana, nije prouzrokovala više smrti, patnji, ugnjetavanja, osiromašenja i socijalne zaostalosti, navedeno je u postu. Osim što je populistička laž, njena promocija od strane Janše je jasni fašistički potez i uvreda svim muslimanima Evrope i svijeta.
 
Janez Janša, čelnik Slovenske demokratske stranke (SDS), nacionalističke i desničarske populističke stranke, ranije je izazvao reakciju javnosti svojim netolerantnim izjavama protiv muslimana, imigranata i homoseksualaca. Janša, koji je, također, negirao holokaust, u januaru je u objavi na Twitteru tvrdio da bi islam trebao biti reformiran na humaniji način i tvrdio da problem nije radikalni islam, već sam islam. Janša, koji je bio premijer u periodu između 2012. i 2013. godine, a u junu 2014. godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog korupcije, u evropskoj štampi naziva se “slovenačkim Trumpom”. Zambak.ba